• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tranga Rugie werkt samen met legendarische artiesten

| de ware tijd | Door: Redactie

Tranga Rugie zingt weleens nummers waarvan ze de oorsprong niet kent, maar weet ze wie de artiest of componist is, dan laat ze dat ook op haar manier merken. De ene keer doet ze een shout-out naar de artiest in haar nummer, een andere keer vermeldt ze het elders.

door Shanavon Arsomedjo

Toen zij enkele jaren geleden de ‘Bigi sma floot’ uitbracht, kreeg ze vaak van luisteraars te horen dat één of ander nummer dat erin voorkomt van een kennis, een oom of een ander familielid was. “Maar het zijn nummers die ik ken van sinds ik klein was. Dus ik weet

niet van wie ze zijn. Wanneer ik de grani geef of de naam van een artiest noem, is het omdat ik zeker ben van de herkomst van het lied, zoals bij Carlos Aaron. Maar de rest van de nummers heb ik van vroeger, ik ben ermee opgegroeid.”

Rugie besloot het anders te doen. Een jaar geleden nam ze de ‘Motyo poku floot’ op. Dat is één van de medleys in haar repertoire, wanneer ze met The Music Lovers op feesten optreedt. Maar voordat ze aan de opname begon, maakte ze eerst haar huiswerk. “Deze keer had ik zoiets van ‘laat me kijken van wie de nummers zijn die ik in deze medley ga brengen’. Ik heb gesproken met en vragen gesteld aan legends.”

“Het was voor mij vooral een eer om met deze drie legends een nummer uit te brengen”

Daaruit bleek haar dat van de meeste nummers van vroeger de oorsprong niet te herleiden was. “Ik heb me laten vertellen dat van sommige songs degenen die ze als eerste uitbrachten op audio, niet eens de maker ervan hoefden te zijn.”

In de nieuwe medley zijn er ook nummers waarvan de schrijver bekend is. Rugie kwam toen op het idee om ‘legendarische’ artiesten uit te nodigen samen met haar te zingen, onder wie Glenn Sno die spontaan medewerking toezegde. Ze heeft hem benaderd omdat hij haar in het verleden vaak in gedachten had.

Toen hij ongeveer acht jaar geleden zijn album ‘Mi blaka en mi breyti’ zou opnemen, nodigde hij haar uit om samen met hem de ‘aisa’ te zingen. Daarna vroeg hij haar ook om samen met hem op te treden. Sno zingt op de ‘Motyo poku floot’ het bekende nummer ‘Laat me je dijen zien’.

Grandioze samenwerking

Ook Patrick ‘Teve’ Tevreden aarzelde niet om met de zangeres samen te werken. Tranga Rugie: “Hij heeft mij altijd gepowerd. Toen ik mijn eerste optreden had op een ‘Bigisma feest’ heb ik hem gevraagd om dat samen te doen. Zonder te aarzelen is hij akkoord gegaan en dat vond ik geweldig.” Reden genoeg om hem weer uit te nodigen voor samenwerking, waar ook hij voordeel aan heeft. Hij zingt zijn nummers ‘Nanga yu mi sa wani de’ en ‘Lont’ a wana’.

Met Iwan ‘Esse’ Esseboom maakt de zangeres een jarenlange belofte waar. Toen ze elkaar jaren geleden in Nederland ontmoetten, zei ze ooit een nummer met hem te willen opnemen. De medley was volgens haar de beste gelegenheid om dat te doen. Zijn nummer ‘Kijk zo een mooie meid’ klinkt ook op deze medley nog steeds heel goed. “De samenwerking was in één woord geweldig! Het was voor mij vooral een eer om met deze drie legends een nummer uit te brengen. Ze behandelden mij met respect en dat maakte de samenwerking grandioos.”

Tranga Rugie kon niet iedereen benaderen voor samenwerking, maar op de medley noemt zij de namen van degenen van wie ze weet dat het hun nummer is of die ze hen ooit heeft horen zingen. Zo komt er ook een nummer van Steven Maayen van Sabakoe erin voor. Van hem kreeg ze toestemming om het te zingen. Van de Sabakoe-hit ‘We moeten doorgaan’ heeft ze meegewerkt aan de videoclip.

Omdat ze een fan is van Aaron, zal een nummer van deze artiest nooit ontbreken. Op de vraag of ze eens een met hem zal samenwerken, zegt ze dat heel graag te willen, maar er is nog niks in de planning. “Ik vind zijn muziek geweldig. Hij maakt muziek met inhoud. Ik kijk dus uit naar de dag waarop wij samen een nummer mogen opnemen.”

Videoclip

Daniëlle Dorder, meer bekend als ‘Sproetie’, heeft een gastrol in de videoclip van de ‘Motyo poku floot’. Toen Rugie het script voor deze medley schreef, kwam Dorder direct in haar op. “Ik realiseerde me toen dat ik haar nummer ook nog had en vertelde haar mijn idee. Ze was meteen enthousiast en bood met de woorden ‘Rugie, w’o set’en’ aan om te helpen met het script.”

In de videoclip is Dorder gekleed als oude vrouw, die voor haar verjaardag wordt verrast door familie en vrienden. Omdat ze niet van verrassingen houdt, stribbelt ze aan het begin nog tegen, maar wanneer Tranga Rugie & The Music Lovers beginnen te spelen, verandert ze van gedachten. Uiteindelijk gaat ‘oma’ helemaal los op de muziek van de band. Een optreden van ‘Teve’ maakte het geheel compleet. Esseboom en Sno komen niet voor in de videoclip.

| de ware tijd | Door: Redactie