• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Traditioneel gezag kijkt uit naar uitvoering afspraken met Rosebel Goldmines

| suriname herald | Door: Redactie

Hoofdkapitein Inse Emanuel van Matawai is niet te spreken over de handeling van Rosebel Goldmines. “Wij hebben geen vertrouwen meer in Rosebel Goldmines. Wanneer we samen met de directie zitten worden er afspraken gemaakt en nadien zien we dat zij een andere richting opgaan. We hadden nooit de afspraak gemaakt dat de mensen van ons voor uitzendbureaus zouden werken. Ze moeten oppassen dat het niet anders afloopt,” is de waarschuwing die de dignitaris stuurt richting de directie van het bedrijf.

In gesprek met Suriname Herald zegt Emanuel dat de directie van Rosebel Goldmines steeds komt met valse verhalen en allerlei dingen doet met arbeiders. “Ze gaan maken totdat het uit de hand loopt. Wij als gezagdragers zijn ook moe van de dingen van het bedrijf. We krijgen constant telefoontjes van de mensen die daarbinnen werken en klachten,” laat Emanuel weten.

"Wat moet nu gebeuren met de mensen, want de feestdagen zijn voor de deur. Wat moeten de mensen eten. We leven in een dure tijd,” zegt hij. Het traditioneel gezag zal een vergadering beleggen waar granman Lesley Valentijn ook aanwezig zal zijn. Er zal daarna een krutu gehouden worden met de dorpelingen en de directie van de multinational. Volgens Emanuel moet er een duidelijk signaal gegeven worden aan de directie van Rosebel Goldmines. Er wordt jaren gesproken met de directie, maar er komt toch geen verandering.

Na de krutu zal er een besluit genomen worden hoe verder met dit bedrijf in het Matawaigebied. “Waar moeten onze mensen werken. Het zijn jongens uit het gebied zelf. Wat wil Rosebel Goldmines dat ze moeten doen,” vraagt de hoofdkapitein zich af.

Voor de multinational Rosebel Goldmines is het in dienst nemen van de 300 personen niet aan de orde.

Simone Awanna

| suriname herald | Door: Redactie