• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Top kasekodrummer Humphrey Anson overleden

| de ware tijd | Door: Redactie

door Steven Seedo

PARAMARIBO — De legendarische kasekodrummer Humphrey Anson is niet meer. Hij overleed dinsdag op 83-jarige leeftijd. Anson gaat de Surinaamse muziekgeschiedenis in als de grootste kasekodrummer ooit. Dit heeft hij te danken aan zijn aparte stijl van drummen. Deze is duidelijk te horen in de hitsong ‘Ram Bigi Dam’ van Cojunto Latinos.

Hij is een voorbeeld geweest voor veel Surinaamse kasekodrummers. Regillio Koorndijk meer bekend als Karoe Kasekodatra, die jaren drummer is geweest van Yakki Famirie, steekt zijn bewondering voor Anson niet onder stoelen of banken. “Ik noemde hem de smooth kasekodrummer. Anson had een aparte stijl van roffelen. Hij

was ook de man, die aan de basis stond van het spelen van de toms in de kasekobreaks, die nu niet meer weg te denken is in de kasekomuziek”, stelt hij.

“Bandleider Pa Rani weigerde om te spelen zonder Anson”

 Veel aandacht

Anson trok tijdens optredens van Latinos ook veel aandacht van het publiek. Ook collega-muzikanten hadden bewondering voor hem. Guno Bommel ex-drummer van The Fun Masters is ook een grote fan van hem geweest, Romeo Olymph voormalige drummer van de Master Blasters en de drummer Dwight Starke idem. 

Zanger Leendert Reigman (69), meer bekend als ‘Mighty Linka’ van de hits Mathilda, Kapalassie en Blaffende Honden verliest in hem niet alleen een muziekmaat, maar ook een goede vriend. Mighty Linka zegt dat hij het al zag aankomen vanwege zijn slechte gezondheidssituatie. 

“We wonen niet ver van mekaar en ging vaker op bezoek bij hem om te praten. Hij was ook een vrij rustige man en hield van grappen maken. A ben lay fatu nanga jokes.” Linka heeft heel lang met Anson gemusiceerd in Latinos. De bandleider Randolph Mathurin, alias Pa Rani weigerde volgens een bekende showpromotor om te spelen zonder Anson.

| de ware tijd | Door: Redactie