• donderdag 01 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Toerismesector snakt naar duidelijkheid in cyanidekwestie

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Wij krijgen annuleringen’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — De Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) smacht naar een officiële reactie van de autoriteiten om de toeristen die naar Suriname willen komen te voorzien van de juiste informatie voor wat betreft de cyanidekwestie. De verschillende leden van de organisatie krijgen te maken met geannuleerde boekingen en ook veel bezorgde toeristen die de situatie niet begrijpen. 

Sylvia Ang die voorzitter is van de Shata zegt dat dit de zoveelste klap is voor het toerisme. “Toeristen kijken van buiten naar Suriname en ze weten niet hoe de wateren stromen. En hoe onze rivieren lopen.

Zij horen cyanide in het stuwmeer en ze denken dat alles vervuild is. Maar we weten zelf niet wat we ze moeten zeggen, want je hoort zoveel verschillende dingen”, klinkt het bijna wanhopig.

Eenduidige statement

Reeds drie weken doen er geruchten de ronde dat er sprake is van een cyanidelek in het stuwmeer en in het drinkwater van de gemeenschap van Brownsweg. De verschillende berichten via (sociale) media zijn niet eenduidig en de toeristen weten niet welke wel en welke niet te geloven. “Wat we verlangen van de autoriteiten is dat ze een officiële reactie geven. Een statement namens het land. Een eenduidige statement die we kunnen gebruiken om onze gasten van informatie te voorzien”, zegt Ang.

We zijn op de wegen en we zien de grote houttrucks terwijl we aan de toerist vertellen dat we ons bos koesteren

Ze onderbouwt met voorbeelden hoeveel slagen het toerisme in Suriname de afgelopen jaren heeft moeten doorstaan. “Eerst was er Covid-19 en daarna de overstromingen. We dachten daarna eindelijk weer de goede kant op te kunnen gaan of we kregen de geweldsuitbarstingen van Pikin Saron en nu ook nog cyanide. We investeren zoveel, maar elke keer weer is er iets”, zegt Ang.

Lange termijn

Ze legt uit dat de sector voor de korte termijn graag gezien zou hebben dat de regering duidelijkheid zou geven over de cyanide kwestie. “Maar voor de lange termijn is het nodig dat de overheid gaat naar het aanwijzen van bestemmingsgebieden. We moeten bepalen waar we wat willen doen. We kunnen niet in mijngebieden aan eco-toerisme doen. We zijn op de wegen en we zien de grote houttrucks terwijl we aan de toerist vertellen dat we ons bos koesteren”, zegt Ang.

Er zijn nog meer ondernemers in de buurt van Brownsweg die annuleringen hebben gehad sinds de cyanidekwestie. Toeristen vertrouwen het water niet meer en willen niet meer naar de plekken in het binnenland. Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo liet dat ook weten in een interview met een ander medium. 

Ook de Suriname Tourism Board die lange tijd in winterslaap leek te verkeren roert zich plots en roept de sector op om de problemen te bespreken. De organisatie houdt op 29 mei een bijeenkomst. Expliciet in de uitnodigingsbrief staat dat de media hierbuiten worden gehouden “zodat de aanwezigen zich vrijelijk kunnen uiten”.

| de ware tijd | Door: Redactie