• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Toename productie koffiebonen in Suriname verwacht

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Op initiatief van het bedrijf Coffee Mama van Daphne Breuker komt er in Brokopondo een proefstation voor het telen van koffiebonen van de soort Arabica. Over twee maanden komen de eerste tweehonderd koffieplantjes uit Brazilië, het land met de grootste productie van deze koffiesoort naar Suriname en daarna worden regelmatig meerdere zendingen van deze plantjes verwacht.

Begonnen wordt met productie voor de lokale markt, maar het bedrijf moet uiteindelijk zoveel produceren dat geëxporteerd kan worden. Het proefstation zal worden opgestart door tien landbouwers van het district, die begeleid worden door de landbouwkundige Ken Doorson.

Ze hebben woensdag in Zin Resort aan de Van ‘t Rooseveltkade een power point presentatie gehad over het verbouwen van koffie.

“We hebben nu een uitstekende locatie waar we een Coffee Mama unit willen installeren”

Belangstelling

Naast de technieken die in Suriname worden toegepast kregen ze ook informatie over oude teelttechnieken uit Ethiopië. De wereldproductie van koffie is door klimatologische omstandigheden sterk teruggelopen. Suriname heeft echter voldoende vruchtbare grond. De bonen die in Brokopondo verbouwd zullen worden zullen door Coffee Mama in de eigen branderij worden vermalen en verpakt.

De deelnemers aan de presentatie reageerden enthousiast. “Waarom niet met koffiebonen experimenteren, nu we al planten”, was een van de reacties. Er waren ook vragen over het openstoten van meer grond en hoe ziektes te voorkomen.

Wat reuze meevalt bij het telen van koffie, is dat tussen de koffiebomen andere lichte gewassen zoals bananen en cacao geplant kunnen worden. Dit betekent meer inkomsten voor de landbouwers. Ze zullen ook getraind worden in verband met het opzetten van het proefstation.

Een nieuwe techniek die geïntroduceerd zal worden is bladbemesting. Doorson: “Dit is een innovatieve manier van bemesting, waarbij de grond gevrijwaard wordt van gevaarlijke stoffen. Hierdoor blijft het bodemleven in tact. De micro-organismen stimuleren de groei en zorgen voor hoge productie.” Op dit moment hebben tien telers belangstelling getoond voor dit proefproject, maar Doorson hoopt dat er wanneer daadwerkelijk de productie opgang komt meer boeren zich zullen melden.

Plan

De koffie die Coffee Mama produceert is een mélange tussen de Braziliaanse Arabica en de Surinaamse Robusta. Lokaal worden voornamelijk de Robusta en Liberia-koffie verbouwd. Dat betekent dat de Arabica geïmporteerd moet worden. Breuker bedacht daarom een plan met een duurzaam karakter:het planten van de Braziliaanse Arabica in Suriname. De oogsttijd is tussen twee en drie jaar.

De zakenvrouw vertelt dat het merk Coffee Mama al in Nederland verkrijgbaar is. Ze verwijst naar gasten die de koffie in Suriname hebben geproefd en het ook daar willen bestellen. “We hebben nu een uitstekende locatie waar we een Coffee Mama unit willen installeren.”

Dit concept is er één als Starbucks, dus met een food bar, maar de snacks zullen Surinaams/ Caribisch zijn. Dit concept wordt nu ontwikkeld en volgens Breukers is het de bedoeling om naar het Caribisch Gebied uit te breiden.

Koffiemuseum

Breuker denkt op termijn ook aan een koffiemuseum. Gasten kunnen dan het brandproces meemaken en kennis maken met de geschiedenis van koffie in Suriname.Hoewel Coffee Mama sinds 2014 bestaat, is het bedrijf pas in maart dit jaar naar buiten getreden met haar merk. De gemalen koffie die geserveerd wordt, is een melange van twee soorten bonen: de Braziliaanse Arabica en de Surinaamse Robusta.

Deze bonen zijn de twee meest geteelde koffiesoorten in de wereld en zijn vooral bekend door de pittige smaak. Op dit moment worden er nog testen uitgevoerd om diverse smaken te proberen. “De Caribische koffiedrinker is niet helemaal van oudsher een koffiedrinker, dus die houdt ergens van een beetje zoet. We zijn op dit moment naast de standaard koffiesmaak, op zoek naar een iets zoetere koffieboon.”

| de ware tijd | Door: Redactie