• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Thuiswerken biedt talloze voordelen, maar heeft ook nadelen

| dagblad suriname | Door: Redactie

De toekomst van werken vanuit huis lijkt veelbelovend en biedt talloze voordelen voor werkgevers en werknemers. Echter zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen die bij het thuiswerken horen. 

Voordelen

Shahira, die van huis werkt, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat een van de grootste voordelen van thuiswerken is, dat het personeel zich kan concentreren op de productiviteit en resultaten in plaats van op tijd en locatie. “Dit heeft als gevolg dat een werknemer zijn of haar werk op een flexibele manier kan uitvoeren en tijd en energie kan sparen door bijvoorbeeld geen verloren uren in de file hoeven te

staan. Hierdoor kan het personeel zich beter concentreren op de taken en zo efficiënter werken.”

Een ander voordeel is volgens Shahira dat zij zelf op haar kinderen kan letten en ook de huishouding met haar werk kan combineren. “Dit betekent ook geldbesparing, ik hoef niet voor de oppas te betalen, maar ook niet voor vervoer naar het werk, omdat het gewoon van huis uit is. Door het systeem van thuiswerken in te voeren kunnen gekwalificeerde kandidaten ook uit verre districten geselecteerd worden. Dit kan weer resulteren in betere resultaten ten aanzien van de productiviteit van het personeel.”

Nadelen

Shahira stelt, dat er zeker ook nadelen zijn verbonden aan thuiswerken. “Ten eerste kan het moeilijker zijn om de betrokkenheid van het personeel bij het bedrijf te behouden. Het ontbreken van face-to-face interactie kan een negatief effect hebben op de teamgeest en de motivatie van het personeel. Het kan ook een negatief effect hebben op de communicatie en de samenwerking tussen teamleden.”

“Een ander nadeel is het risico van het vervagen van de grenzen tussen werk en privé. Bij thuiswerken kan het moeilijker zijn om een balans te vinden tussen werk, je gezin en ontspanning. In het begin vond ik het nogal moeilijk om mijn balans te vinden, vooral omdat jonge kinderen opvoeden heel veel aandacht en energie vergt. Met kinderen werken betekent vooral ook dat je nooit in een rustige omgeving zal kunnen werken. Het vergt dus extra concentratie en tijd om het werk naar behoren te doen.”

Tot slot is haar gevraagd of zij liever van huis uit werkt of vanuit kantoor. Hierop geeft zij aan, dat zij gezien de voordelen toch liever van huis uit werk. “Uiteindelijk zal je je balans moeten vinden tussen werk en je gezin. Het gaat allemaal om prioriteiten stellen en een goede schema voor de dag maken. Dan moet het wel lukken.”

SK

| dagblad suriname | Door: Redactie