• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tegellijmfabriek Para is kopzorg voor bewoners

| de ware tijd | Door: Redactie

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Buurtbewoners in Para die in de omgeving van de tegellijmfabriek aan de Indira Ghandhiweg wonen worden er gek van. Al maanden kampen zij met flinke geluids- en stankoverlast. De fabriek stoot grote hoeveelheden rook uit en produceert een hoop kabaal, laat één van de naaste buurtbewoners Marja Themen weten.

Bovendien is het rondom de fabriek een grote bossage geworden. Er wordt weinig tot geen onderhoud gepleegd wat tot ernstige gevolgen heeft geleid. Ongedierte en slangen hebben vrij spel. Er werden stappen gezet om de eigenaar  van de fabriek de overlast te laten aanpakken. Een handtekeningenactie, een brief aan het Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de districtscommissaris werd geraadpleegd. Maar een oplossing bleef uit.

Para heeft veel landbouwgebied.  Plaats het bedrijf op een plek waar niemand – mens noch dier-  er last van heeft’

Integendeel zelfs. Een auto met gezin raakte onlangs in de trens precies voor het terrein van de fabriek. Toen de reddingswerkers ter plaatse waren om het gezin te redden, werd een omstander die ook wilde helpen gebeten door vermoedelijk een giftige labaria.

Het is elke dag vegen en dweilen in huis vanwege het pikzwarte fijnstof dat de fabriek produceert, legt Themen uit. De fabriek staat op een gehuurd terrein. Onderhoud laat zwaar te wensen over, aldus Themen. Niet alleen is het schadelijk voor de mens, ook het vee dat in het district graast, zal het gevaarlijke fijnstof binnen krijgen.

Themen is niet tegen de komst van de fabriek, maar wel tegen deze locatie. “Para heeft veel landbouwgebied. Plaats het bedrijf op een plek waar niemand – mens noch dier-  er last van heeft.” Ze zegt dat een tegellijmfabriek wel goed is voor het product dat veel gebruikt wordt en dat het de werkgelegenheid stimuleert.

Verhuizen

De directie van de fabriek wenst anoniem te blijven. Ze weerspreekt het feit dat er geen onderhoud wordt gepleegd. “We hebben onlangs nog de berm en de omgeving schoongemaakt. Het ongeluk betreur ik ten zeerste, maar het gebeurde net op de grens. Een week ervoor hadden we de trens nog ontwied.”

De directie geeft aan dat zij er ook alles aan doet om de overlast in te dammen. Want zij is bereid te verhuizen met de fabriek. “We wachten op groen licht van de instanties . Want ook wij zijn klaar om te gaan. Niemand wil een (over) last zijn voor een ander.”

Disrictscommissaris Marlene Joden geeft aan dat het terrein dat op het oog was, niet voldoet, omdat “ het niet tot een vrij domein behoort, waardoor ik het niet af kan geven. Het zoeken is nu naar een andere plek die ver buiten de bebouwde kom moet liggen. ”Dat is niet gemakkelijk”, zegt Joden. “Het wordt een zoektocht, omdat er buiten de bebouwde kom ook electriciteit moet zijn, anders kan het bedrijf niet draaien. We zijn nog steeds op zoek.”

| de ware tijd | Door: Redactie