• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Te veel sporten mogelijk oorzaak vroegtijdig overlijden

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE – Personen die ouder zijn dan veertig jaar doen er goed aan om niet overdreven veel te sporten.

Beweging is erg gezond en zelfs cruciaal voor een ieder. Maar overdreven actief zijn legt een veel te zware druk op het lichaam en zorgt er juist voor dat je mogelijk veel eerder dan nodig naar je graf zal worden gebracht.

Dat zegt de befaamde Canadees-Amerikaanse arts Peter Attia. Hij staat wereldwijd bekend om zijn medische praktijk die zich voornamelijk richt op de wetenschap van een lang leven.

Hij behaalde zijn medische graad aan de Stanford University School of Medicine in de Verenigde

Staten van Amerika en is al meer dan 20 jaar actief met het begeleiden van patiënten.

De medicus adviseert onder meer om regelmatig maar met mate te doen aan cardio- en krachttrainingen en evenwichtsoefeningen.

Maar bijvoorbeeld te frequent een marathon lopen is volgens de expert te veel van het goede.

Studies suggereren dat extreem veel hardlopen mogelijk kan leiden tot cardiale problemen.

Andere onderzoekingen leggen een link met het overmatig beoefenen van duursporten en hormonale storingen. Het is aangetoond dat urenlang fietsen of hardlopen het hormoon testosteron kan verlagen.

Experts leggen de gezondheidsredactie van GFC Nieuws uit dat duursporters die hun lichamelijke activiteiten sterk overdrijven over het algemeen hogere niveaus van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hebben.

Het stresshormoon heeft een antagonistische werking op testosteron.

De meest recente meta-analyse omvatte 12 onderzoeken van meer dan 16.000 mannen en rapporteerde dat lage serumtestosteronspiegels geassocieerd waren met een 35% verhoogd risico op vroegtijdige sterfte bij deze seksesoort.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie