• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SVJ en regering leggen basis voor verbetering werkrelatie

| de ware tijd | Door: Redactie

SVJ en regering leggen basis voor verbetering werkrelatie

07/05/2022 19:38 - Van onze redactie

 

PARAMARIBO - De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en minister Albert Ramdin hebben beaamd dat de wederzijdse relatie ernstig verstoord is geraakt door verschillende incidenten. Echter, partijen menen dat na het constructieve onderhoud de basis is gelegd voor het verbeteren van de werkrelatie en verstandhouding tussen journalisten, regering en overheidsinstanties.

Tussen de regering en de SVJ is een traject afgesproken om de onderlinge relatie te verbeteren én te werken aan kwaliteitsverbetering van zowel de informatievoorziening vanuit de regering als aan de informatieverstrekking aan de samenleving door de journalisten. Ook zal er een informeel gesprek plaatsvinden tussen vicepresident Ronnie Brunswijk en de SVJ in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi.

De relatie tussen journalisten en Brunswijk is ernstig verstoord, nadat op 14 december 2021 zijn beveiligers Jason Pinas van de Ware Tijd mishandelden en hij niet ingreep en vervolgens over het ernstig incident loog in De Nationale Assemblee. De journalisten hebben hem twee maanden geboycot. Sinds afloop daarvan heeft hij vaker geweigerd de pers te woord te staan. Conferentie

De regering en SVJ zullen nog dit jaar - uiterlijk juli - samen een conferentie organiseren waarbij zal worden stilgestaan bij onder meer de persvrijheid, het recht op vrije meningsuiting en de rol van de media. Volgens Ramdin bestaat er over het algemeen nog veel te weinig kennis over deze begrippen. In de organisatiecommissie van de conferentie zitten twee van zijn stafmedewerkers en twee SVJ-leden. Een andere afspraak is dat er ten minste één keer per maand een persconferentie wordt gehouden door Santokhi, Brunswijk en clusterministers.

Tijdens de ontmoeting vrijdag is lang stilgestaan bij de toepassing van koloniale artikelen in het Wetboek van Strafrecht, die mede hebben geleid tot incidenten die hebben bijgedragen aan de val van Suriname op de internationale index voor persvrijheid. De SVJ heeft benadrukt dat het hier om een fundamentele kwestie gaat die de democratie ernstig aantast. Hieraan zal speciale aandacht worden gegeven tijdens de conferentie en op andere momenten. De SVJ hoopt dat dit uiteindelijk resulteert in het verwijderen van de zogenoemde 'muilgkorfwetten'.

  Tweet  Gerelateerde artikelenSVJ dringt aan op dialoog over persvrijheidCOMMENTAAR: Ongekleurde informatie, een rechtState Department noemt mishandeling Pinas in mensenrechtenrapportSVJ bezorgd om bedreigingen lijfwacht vpSVJ blijft ook na 31 jaar strijdvaardig voor bewaken persvrijheid Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie