• dinsdag 21 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SVB stoomt 27 man klaar voor arbitrage

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — Vrijwel alle competities van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zijn begonnen, maar er is nog steeds een tekort aan arbiters. Daarom streeft de moederorganisatie ernaar om de nieuwe lichting snel te kunnen inzetten bij wedstrijden.

Robert Obergh, Head of Referee van de bond, houdt de Ware Tijd voor dat in het weekend een aanvang is gemaakt met de eerste scheidsrechterscursus van 2023. Eerder had hij de krant aangegeven dat 41 personen zich hadden opgegeven. “Ik denk dat dit de grootste groep is.” Echter, bij de start waren er ‘slechts’ 27 deelnemers, onder wie vier vrouwen. De gemiddelde leeftijd

van de groep is 23 jaar.

“Om op dat niveau te komen, zullen zij als een prof moeten leven”

Tijdens de vrij intensieve cursus zijn de dinsdagen en donderdagen uitgetrokken voor theorie, terwijl zondag de praktijkdag is. De opleiding eindigt op 7 maart. Bij de start kreeg assistent-arbiter Mijensa Rensch, die is geselecteerd voor het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland, haar Fifa-badge.

Obergh nam haar en haar mannelijke collega Zachari Zeegelaar als voorbeeld om aan te tonen dat de mogelijkheid bestaat voor scheidsrechters om internationaal door te breken. “Maar om op dat niveau te komen, zullen zij als een prof moeten leven, waarbij discipline, wil en doorzettingsvermogen slechts enkele vereisten zijn”, onderstreepte hij.

De Head of Referee verwacht een enorme inzet van de cursisten, omdat het een nogal veel omvattende cursus is. Er zal veel worden gewerkt met beeldmateriaal van vooral de meest voorkomende spelsituaties.

Fitheid

Voor hun carrière, de SVB en het voetbal in het algemeen is het belangrijk dat een referee de zeventien spelregels goed kent. Hoe ze worden geïnterpreteerd is heel belangrijk. Aan interpretatie zal vooral tijdens het praktische gedeelte veel aandacht worden besteed. Op de zondagen zal ook serieus worden gewerkt aan de conditie van de cursisten, omdat fitheid de belangrijkste vereiste is om carrière te maken.

Vanwege het feit dat het voetbal steeds sneller wordt, legt Fifa steeds meer de nadruk op dat aspect. Arbiters moeten binnen fracties van een seconde een juiste beslissing kunnen nemen en dat vereist een goede fysieke en mentale conditie.

Instructeurs

De cursus zal worden verzorgd door de technical instructeurs Jagny Anderson, Deborah Zebeda en Mario Renfurm. Het fitness gedeelte wordt verzorgd door Steven Botland en Johannes Dolaini. Obergh is optimistisch over een goed verloop van de opleiding, omdat de deelnemers kwaliteit begeleiders hebben, die allen het klappen van de zweep kennen.

Zebeda en Dolaini bijvoorbeelden zaten jaren in het internationale arbiterskorps. De overige instructeurs zijn er ook al jaren bij. De SVB zal later in het jaar de districten aandoen met zijn scheidsrechterscursussen.

| de ware tijd | Door: Redactie