• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suvobo-voorzitter Blokland: ‘Canada is een go, no-go’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De nationale senioren mannenvolleybalselectie van Suriname heeft een aanvang gemaakt met de voorbereidingen voor mogelijke deelname aan de Pan-Am Cup. Het internationaal evenement met landen als organisator Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico vindt van 7 tot en met 15 augustus plaats.

De Cubaan Carlos Otra Fellové is er weer bij. Met hem was de Surinaamse Volleybalbond (Suvobo) al een samenwerking aangegaan, maar vanwege de Covid-19-pandemie was hij teruggekeerd naar zijn geboorteland. “Hij is de trainer”, zegt voorzitter Lionel Blokland desgevraagd tegen de Ware Tijd. Lionel Nabibaks is de bondscoach, Dion Brunings de assistent.

“De oefenmeester is zich ervan bewust dat indien Suriname zijn deelname bevestigt en niet meedoet er weer een straf zal volgen”

“We hebben niet bevestigd dat we gaan”, haast Blokland zich te zeggen. De preses meent dat het bestuur zichzelf een deadline heeft gesteld. “We hebben ook al met de selectie afgesproken dat het een ‘go, no-go‘ is.” Hij wil het fiasco van bijkans drie jaar terug voorkomen. Suriname werd in november 2019 geschorst door de Caribbean Zonal Volleyball Association en de North, Central America and Caribbean Volleyball Confederation nadat op het laatste moment werd afgezegd voor de Continental Volleyball Cup in Canada. De bond kreeg een boete en mocht daarnaast aan geen enkel internationaal evenement meedoen.

Geen prettig gevoel

Nabibaks geeft toe dat de onzekerheid niet leuk is. “Het is beslist geen prettig gevoel. Ik hoop dat zowel de overheid als de private sector kan inkomen.” De oefenmeester is zich ervan bewust dat indien Suriname zijn deelname bevestigt en niet meedoet er weer een straf zal volgen. “Het toernooi is wel een beetje te hoog gegrepen voor ons, maar we moeten als kampioen van het Caribisch Gebied meedoen. Het is een meetmoment. We staan niet hoog, maar om hogerop te komen, moeten we meedoen en op de ladder te blijven.”

Fellové is sec belast met het trainen van de selectie en andere coaches te helpen vormen. “Ik doe nu de scouting van de trainers, omdat ik hun performance wil weten”, geeft de Cubaan aan. Op de eerste training heeft Jabez Pross, assistent-coach van de U23-jongensselectie meegelopen. “De bedoeling is dat de andere selectietrainers (onder anderen Antoine Vliet en Furgil Ong A Fat van de U19- en U21-jongens, … red.) ook meedoen en dat er vooruitgang wordt geboekt.” Fellové onderstreept dat “hoewel de Pan-Am Cup al over zes weken is, dat geen probleem is, omdat ik voor zes maanden hier ben om mijn krachten te geven”.

Bondscoach Lionel Nabibaks (voorgrond) geeft aanwijzingen aan de Cubaan Carlos Otra Fellové en zijn assistent Dion Brunings.

Nabibaks is blij dat Fellové terug is. In 2020 fungeerde de Surinamer als assistent van de buitenlander bij de U23-jongensselectie. “We zijn allemaal hier om te leren en leren dus ook van hem. We willen alle coaches erbij. We moeten dit zien als een soort opleiding, zodat we op één lijn zitten.” Nabibaks is verder van mening dat de aansluiting van bondscoaches vanuit de U-selecties naar de senioren makkelijker zal gaan. 

Accent

Op de eerste training is het accent meer gelegd op serieusheid van de spelers, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. “Het is een voorselectie dus geef alles”, hield Brunings de spelers voor. Het ligt in de bedoeling dat de selectie vijf dagen in de week zal trainen in de Ismay van Wilgen Sporthal en de Lyco 1-hal.

Zeventien spelers waren present, te weten: Casey Foe A Man, Jonovan Wijngaarde, Fabian Djakie, David Pinas, Joshua Dwarkasing, Quincy Kruidenhof, Dean Kasdi, Anferney Blijd, Avery Molijn, Ethan Asimia, Bjorn Simons, Adyante Akiemboto, Leonel Mahabali, Diëgo Heijns, Duncan Hiwat, Keven Sporkslede en Anferney Schmeltz. Zefanio Breinburg, Marcel Krak en Shemar Jameson hebben door omstandigheden de training niet kunnen bijwonen.

| de ware tijd | Door: Redactie