• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname niet opgewassen tegen vijfde coronagolf

| suriname herald | Door: Redactie

“Suriname kan een vijfde COVID-19 golf niet aan," waren de waarschuwende woorden van Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van COVID Communicatie Stuurgroep, tijdens de onlangs gehouden reguliere persconferentie over het coronagebeuren. De voorzitter van de stuurgroep was lovend over het feit dat de vierde coronagolf haast is teruggedrongen.

De directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, sprak zelf van het einde van de vierde golf. Toch zijn beide medici van oordeel, dat het geen reden is om in een hoerastemming te zijn. Het ministerie verliest niet uit het oog dat december een feestmaand is. "Wij weten nog niet wat het gedrag zal zijn in december," werpt hij in het vooruitzicht.

"We zitten met gemengde gevoelens," stelt Nannan Panday-Gopisingh. Sinds maart 2020 zijn 50.882 personen positief getest waarvan 27.207 genezen zijn verklaard. Het gemiddelde van het aantal nieuwe gevallen wordt steeds minder. In de leeftijdsgroep 40 tot en met 60 jaar zijn een aantal mensen overleden. Toch is het aantal overlijdensgevallen in de leeftijdsgroep 60 tot en met 80 jaar het hoogst. De meeste opnames zijn genoteerd in Paramaribo gevolgd door Wanica. De maternale sterfte is 34 waarvan 23 zwangeren aan COVID zijn bezweken.

"We kunnen concluderen dat we aan het eind vierde golf zijn. Het is rustig op de COVID-afdelingen. Het personeel kan met verlof en ze kunnen uitrusten. Het personeel kan nu ook ingezet worden op andere afdelingen," aldus Nannan Panday-Gopisingh.

In de vierde golf zijn er meer besmettingen onder kinderen genoteerd. Echter waren deze pupillen niet zo ziek dat ze op de IC moesten belanden. Tot en met de vierde golf zijn 71 COVID-besmette kinderen genoteerd. In de vierde golf waren het in totaal 50 kinderen.

"We weten niet welke kant we opgaan. We kunnen naar nul gevallen, maar het kan ook omhoogschieten", sprak Nannan Panday-Gopisingh voorzichtig. De doelgroep twaalf jaar en ouder is voor 45.49 procent gevaccineerd en 7969 personen hebben een booster shot toegediend gekregen. Daarnaast is de voorraad van AstraZeneca-vaccins op 30 november vervallen verklaard.

"Voor nu gaan we door met Moderna. Een combinatieprik kan een versterkte immuunreactie geven. Een AstraZeneca-prik gecombineerd met een Moderna-prik geeft een betere reactie en een betere bescherming of twee prikjes AstraZeneca met een booster van Moderna. Er is een beperkte voorraad Pfizer aanwezig," aldus Nannan Panday-Gopisingh.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie