• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname moet uit IMF-overeenkomst stappen

| dagblad suriname | Door: Redactie

De overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft grote gevolgen gehad voor de economie van het land. De devaluatie is enorm toegenomen door de vrije marktprijs. Hierdoor zijn de burgers van Suriname veel armer geworden.

Hoewel de regering had gezegd, dat het een eigen Surinaams plan had gepresenteerd, blijkt dat niet op waarheid te berusten. Het IMF kent geen homegrown plan, maar heeft een vast stramien voor het lenen van geld aan landen

Soortgelijk uitgangspunt had ook de voortvluchtige gewezen minister van financiën Gillmore Hoefdraad gezegd. Maar, ook snel bleek dat niet waar te zijn.

En onder druk van de samenleving, alsook

de huidige coalitie die toen oppositie was, heeft ze het pad van het IMF verlaten

De gevolgen van deze maatregel zijn verstrekkend.

Financiële stress

De burgers van Suriname kunnen door de financiële stress niet meer optimaal functioneren. Ze zijn overbelast met de zorgen om hun financiële situatie. Dit heeft ook een negatief effect op hun gezondheid.

De samenleving is ook sterk ontwricht door deze maatregel. Er is een grote kloof ontstaan tussen de armen en de rijken. De armen hebben geen toegang tot dezelfde voorzieningen als de rijken. Dit heeft geleid tot een groeiende ongelijkheid en ontevredenheid in de samenleving.

Het is dus nu belangrijk,

dat er maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren.

| dagblad suriname | Door: Redactie