• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname loopt winnen ABCS-toernooi mis

| de ware tijd | Door: Redactie

door Stan Herewood

PARAMARIBO — “Dat wij de eindstreep niet hebben behaald komt door de kansen die niet zijn benut en dan ga je onderuit. Ik moet zeggen dat het spel van ons niet denderend was”, analyseert assistent-bondscoach Roberto Gödeken, nadat Natio het kampioenschap van het ABCS-toernooi aan gastland Curaçao moest laten.

Suriname ging in de finale in de strafschoppenserie met 5-6 onderuit, nadat de wedstrijd 2-2 was geëindigd. Natio nam bij de rust een 1-0 voorsprong en na de gelijkmaker van de eilanders, kon daarna niet worden vastgehouden aan een 2-1 voordeel.

“In mijn hele voetbalcarrière heb ik voor het eerst

zo’n arbiter meegemaakt. Het was een uitdaging voor onze spelers om zich te beheersen”

Gödeken zegt dat het voortijdig uitvallen van Rivaldo Doorson, die volgens hem een doorn in het oog was van de Curaçaose selectie, ook een rol heeft gespeeld. Eerder had de nationale selectie met 4-1 gewonnen van Bonaire. In die ontmoeting kreeg Doorson een knie in zijn heup. Hij kon de partij afmaken. De aanvaller werd vervolgens opgelapt voor de finale, maar in de tweede helft vroeg hij om een wissel, omdat de pijn ondraaglijk was.

Partijdige referee

Hoewel Gödeken over het algemeen geen kritiek uit op de scheidsrechter zegt hij dat de arbiter in de finale het te bont heeft gemaakt. “Hij was partijdig en dat doet pijn. In mijn hele voetbalcarrière heb ik voor het eerst zo’n arbiter meegemaakt. Het was een uitdaging voor onze spelers om zich te beheersen.”

Over het spelniveau van Bonaire zegt hij dat het is vooruitgegaan, terwijl bij Curaçao het juist tegenviel. Bonaire zette voor het toernooi twee spelers uit Curaçao in en Aruba stelde totaal zes uit Haïti en Venezuela op. De Surinaamse Voetbalbond was door de organisatie voorgehouden dat de selecties alleen uit lokale spelers moesten bestaan. Suriname hield zich daaraan en stelde geen voetballers op die in het buitenland actief zijn.

‘Nieuwe’ spelers’

Over de voorbereidingen van Natio was Gödeken niet ontevreden. Het aantal trainingen was voldoende. “De tegenvallende omstandigheid was dat de jongens geen wedstrijd- en spelritme hadden en de conditie minder is door het stilliggen van de competitie. De Curaçaoënaars hebben hun competitie pas beëindigd en hadden in dat opzicht een voordeel.” De Surinaamse bondscoach heeft voor het toernooi ook jonge spelers geselecteerd die eerder niet hebben meegedraaid met Natio om hen zo zelfvertrouwen te geven.

Dat is nodig als ze onverhoopt de kans krijgen in het team met diasporaspelers te worden opgenomen. “Ik heb een balans gezocht tussen de lokale jongens die al deel uitmaken van de diasporaselectie en de opvallende kwalitatieve spelers die zijn ontdekt in de vorige competitie.”

Over de potentie van de groep is hij niet ontevreden. “Bij een goede vorming houden ze belofte in voor de toekomst.  Ze moeten bij elkaar blijven en vaker in actie komen. Het gaat om acht spelers van wie zes zijn ingezet op Curaçao.”

| de ware tijd | Door: Redactie