• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname krijgt resterende verdragsmiddelen

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

De resterende verdragsmiddelen worden vrijgemaakt. Het gaat om ruim 17 miljoen euro, zei president Chan Santokhi maandag op een persconferentie. De gelden komen terug in de economie en dit moet resulteren in opleving van werkgelegenheid in Suriname. Verder blijft het PSA-beleid gehandhaafd. Er is wel een evaluatie gaande hoe dit te vereenvoudigen.

Nederland zal Suriname ook ondersteunen om visumvrij te reizen. De taak is om na te gaan waar de barrières liggen. "Als de barrière ligt bij het personenverkeer dan moet de visumplicht worden afgeschaft," stelde president Santokhi. Nederland zal Suriname ondersteunen bij de Europese Commissie met betrekking tot het afschaffen van de visumplicht.

Er zijn reeds financiële middelen vrijgemaakt om beleid en randvoorwaarden hierover te kunnen scheppen. Er is 2 miljoen euro vrijgemaakt om visumvrij te reizen naar de Schengenlanden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) draagt de overtuiging, dat Nederland en Frankrijk het verzoek van Suriname zullen ondersteunen bij de Europese Commissie.

Ter ondersteuning van de afschaffing van de visumplicht naar Europese landen is er een Wet op paspoorten in de maak. Deze is reeds ingediend bij de Staatsraad en De Nationale Assemblee voor advies. Daarnaast is er aardig wat werk om te voorzien in de aanmaak van biometrische paspoorten. Ook moet er data verzameld worden en machines worden aangeschaft om de paspoorten te kunnen lezen en scannen.

Naomi Hoever

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie