• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Suriname kan zich nu beter voorbereiden op grootse ontwikkeling’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Dat er niet vóór 2027 sprake zal zijn van offshore olieproductie, zoals Staatsolie donderdag kenbaar maakte tijdens een presentatie voor de media, brengt de regering niet aan het wankelen. President Chandrikapersad Santokhi zegt tegen de Communicatiedienst Suriname dat het land zich met het uitstel nu beter kan voorbereiden op de grootse ontwikkeling.

Zo kunnen volgens hem jongeren worden klaargestoomd voor de oliesector en kan er meer worden geïnvesteerd in local content. Het staatshoofd merkte op dat in 2027 veel Surinamers zullen zijn afgestudeerd op het gebied van olie en gas. De opleidingen zijn onlangs opgestart. Hij zegt dat er

geen sprake is van verloren geld in de exploratie. Hij meent dat investeren gepaard gaat met risico’s en kansen. Die geven zekerheid en uiteindelijk een mooie toekomst voor Suriname.

In eerste instantie was de verwachting dat in het verkiezingsjaar 2025 de offshore olieproductie zou plaatsvinden. Maar volgens Santokhi was het door het uitstel van de Final Investment Decision (FID) ook verwachtbaar dat de eerste offshore olieproductie zou worden uitgesteld. Hij zegt dat het opstarten hiervan een gedegen voorbereiding vraagt. Vertragingen en uitstel hebben invloed op de economische, financiële en energiesector van Suriname, aldus de president. De regering zal er daarom alles aan doen om de actoren in de energiesector samen te brengen en een integrale aanpak te stimuleren.

Santokhi zegt dat de regering de focus zal blijven leggen op de productiesector, waarin er meer moet worden geïnvesteerd. Het land zal ook meer moeten gaan exporteren om meer inkomsten te genereren. De aandacht zal verder worden gevestigd op landbouw. De regering lanceerde op 21 november de eerste samenwerking met China op landbouwtechnisch gebied. Er is een areaal van tweehonderdduizend hectare beschikbaar gesteld voor het opkrikken van de agrarische sector. Daarnaast is er tien miljoen euro gereserveerd voor de agrarische sector en de productie.

| de ware tijd | Door: Redactie