• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME KAN NIETS BEGINNEN TOTDAT OLIEVELDEN ZIJN GETAXEERD

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Voorlezen

Investeren in fossiele brandstoffen is op dit moment geen prioriteit voor grote oliemaatschappijen in de wereld. Ook niet voor de Franse Total Energies, die samen met Apache Corps exploitant is van 5 grote olievelden voor de kust van Suriname.

Die investeert steeds meer in hernieuwbare bronnen. Tegen 2040 willen de meeste geïndustrialiseerde landen in Europa, Noord-Amerika en een goed deel van Azië overstappen naar schone energie. Het is onduidelijk wat voor impact deze ontwikkeling voor Suriname zal hebben met betrekking tot een olie-industrie op zee.

Met de overschakeling naar hernieuwbare bronnen is het de verwachting dat de vraag naar fossiele brandstoffen steeds zal afnemen. Het is nog altijd onbekend wat de regering van Suriname en de oliemaatschappijen van plan zijn met de enorme olievoorraden waarmee het land opgescheept dreigt te blijven. Het wachten is volgens president Chan Santokhi op de waardering van de olievoorraden, maar dit komt nog steeds niet van de grond. “Je gaat pas onderhandelen over iets als je weet wat je hebt. Dus je moet wachten op de appraisal. Op het moment dat die appraisal er is, die bevestigd namelijk hoeveelheid olie er is, heb je in ieder geval een basis om te gaan onderhandelen. Dan kan je dat in feite gaan kapitaliseren. Dan heb je in ieder geval die investmentinformatie om te gaan naar die Foreign Direct Investment of kapitaliseren of andere modaliteiten om onze collateral te gaan gebruiken”, zegt een wachtende president Santokhi. Ook hij kijkt uit naar de taxatie van de olievelden. “Er zijn verschillende modaliteiten om je geld op basis daarvan te gaan genereren up-front. We zijn in overleg met verschillende organisaties, maar iedereen is bereid om te onderhandelen op het moment dat die appraisal ready is.

We hebben maar één appraisal, en de komende maanden krijgen we een tweede appraisal en een derde appraisal.

Dan heb je meer zekerheden om te gaan onderhandelen”, aldus de president.

UITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie