• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname helpt bij bestrijden internationale drugshandel

| de ware tijd | Door: Redactie

Suriname helpt bij bestrijden internationale drugshandel

05/12/2021 00:00 - Ivan Cairo

Verbranding van een grote partij drugs te Kraka. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname heeft de afgelopen periode een significante bijdrage ge leverd aan de bestrijding van de internationale drugshandel. Behalve dat in het land grote partijen cocaïne die naar het buitenland zouden worden gesmokkeld zijn onderschept, hebben de lokale autoriteiten buitenlandse partners van cruciale inlichtingen voorzien. Daardoor konden in andere landen drugszendingen worden ge confisqueerd en criminelen gearresteerd en vervolgd worden.

In documenten van de Colombiaanse veiligheidsautoriteiten die de redactie van de Ware Tijd heeft mogen inzien wordt vermeld welke rol Suriname in verschillende internationale operaties heeft gespeeld. Veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, beaamt dat Suriname een niet te onderschatten rol heeft gespeeld bij verschillende grote drugsvangsten in het buitenland. Vanaf 2018

"Het is niet alleen van nu. Eigenlijk participeren we al vanaf 2018 in verschillende operaties," zegt hij tegen de krant. Hij voegt eraan toe dat het een wisselwerking is tussen de veiligheidsdiensten van Suriname en andere landen of internationale organisaties die in de voorhoede lopen bij drugsbestrijding. Geregeld vindt uitwisseling van inlichtingen plaats waardoor in Suriname of in andere landen kan worden toegeslagen.

Eén van de recente voorbeelden waarbij de lokale autoriteiten op basis van inlichtingen van internationale partners de drugsmaffia een gevoelige klap kon toebrengen was, aldus Linscheer, het onderscheppen van iets meer dan 900 kilo cocaïne op de Tafelberg in april dit jaar. De hoofdverdachte in die zaak, luchtmachtofficier Romaneo Kalidien en nog een andere verdachte zijn nog voortvluchtig. In de buurt van de partij drugs werd een Cubaanse man aangehouden. Mintaka-gebied

Ook bij een andere operatie, Orion VII, leverde Suriname een succesvolle bijdrage. Suriname was daarbij ingedeeld in het Mintaka-operatiegebied. Bij die operatie werden 1.056,4 kg cocaïne en 39.821,87 kg marihuana in beslag genomen, wat neerkomt op 0,91 procent van de cocaïnevangsten en 41,84 procent van de marihuana in Orion VII. Uit de Columbiaanse documenten blijkt dat Suriname met medewerking van het Bureau van Nationale Veiligheid en de Kustwacht 490 kg cocaïne in beslag heeft genomen. 

"Over het algemeen heeft Suriname in het Mintaka-gebied een belangrijke bijdrage geleverd, waarbij drugsorganisaties werden getroffen met een economische impact op de drugshandel van 16.513.000 US dollar, waarbij voornamelijk de consumptie van 1.225.000 doses cocaïne op de bestemmingsmarkten werd voorkomen", staat in de rapportage. Op basis van dit succes werd Suriname gevraagd ook deel te nemen aan Operatie Orion VIII.

Deze week maakte de Columbiaanse marine bekend dat in een samenwerking van meer dan veertig landen in Europa en Amerika, waaronder ook Suriname, 145,3 ton cocaïne in beslag is genomen tijdens Orion VIII. Het cijfer vertegenwoordigt de hoogste hoeveelheid cocaïne die tot nu toe tijdens de operatie in beslag is genomen. Ongeveer 575 mensen van verschillende nationaliteiten werden gevangengenomen tijdens de campagne, die liep van oktober tot november, zei de Colombiaanse marine, eraan toevoegend dat 49 schepen vernietigd zijn, alsook zes onderzeeërs en drie vliegtuigen.  Grootste hoeveelheid cocaïne

Bij de operatie werd ook 66 ton marihuana in beslag genomen. Sinds Operatie Orion in 2018 werd gelanceerd, heeft de gezamenlijke inspanning volgens de Colombiaanse marine meer dan 545 ton cocaïne en 224 ton marihuana in beslag genomen. Naast Suriname hebben onder meer Argentinië, Belize en Frankrijk deelgenomen aan Operatie Orion. De afgelopen maanden zijn grote partijen drugs in Suriname onderschept en in het buitenland grote zendingen die vanuit Suriname werden verscheept.  

In september maakte de Nederlandse justitie bekend dat in de haven van Rotterdam 4.022 kilo cocaïne was onderschept. De cocaïne werd gevonden in een container uit Suriname, die gevuld was met hout. De container was bestemd voor een bedrijf in Polen, meldde het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De drugsvangst met een straatwaarde van meer dan 301 miljoen euro, was de grootste cocaïnevangst in de Rotterdamse haven van de afgelopen jaren, bevestigde een woordvoerder. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. Vorige week was het weer raak op de Jules Sedney Haven. In verschillende containers met houtblokken werd meer dan 400 kilo cocaïne gevonden en in beslaggenomen door de Port Control Unit.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie