• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Suriname heeft weinig kansen internationaal om ex-minister Hoefdraad op te sporen

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi heeft in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard dat alle andere internationale en bilaterale mogelijkheden zal gebruiken om de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op te sporen en uitgeleverd te krijgen aan Suriname.

Dit zei het staatshoofd als reactie op het besluit van Interpol om de ondergedoken ex-minister vniet op de opsporingslijst te plaatsen.

Oud- advocaat-generaal Armand van der San zei in een radioprogramma dat Suriname internationaal weinig mogelijkheden heeft.

Van der San verwees daarbij naar het uitleveringsverdrag met Nederland. De overige bilaterale verdragen hebben betrekking op verdovende middelen en psychotrope stoffen.

Interpol heeft het verzoek van Suriname afgewezen om de ex-minister internationaal op te sporen, nadat zijn verdediging succesvol heeft opgeworpen dat het om een politiek gemotiveerd proces gaat.

Volgens de beslissing van Interpol hebben de Surinaamse justitiële autoriteiten dit onvoldoende weten te weerleggen.

De oppositie wil zo spoedig mogelijk van de regering gedetailleerd weten op grond waarvan het verzoek van Suriname door Interpol is afgewezen, zegt Rabin Parmessar, fractieleider van de Nationale Democratische Partij.

Intussen heeft de president gezegd dat Hoefdraad volgens de wettelijke regelingen is vervolgd en dat er geen sprake is van politieke inmenging.

De president is van mening dat de verdediging van Hoefdraad verkeerde informatie heeft doorgespeeld aan Interpol. Murwin Dubois, de raadsman van ex-minister Hoefdraad, zegt dat hij weet niet op basis waarvan president Santokhi in DNA heeft gezegd dat er onjuiste informatie is verstrekt aan Interpol door het advocatenteam.

Hij wijst erop dat beide partijen de ruimte hebben gehad van Interpol om een reactie te geven op het verzoek. De staat moet toegeven dat zij tekort heeft geschoten om Interpol ervan te overtuigen Hoefdraad op de internationale opsporingslijst te plaatsen.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie