• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Suriname en Brazilië bespreken verbreding samenwerkingsgebieden

| cds | Door: Redactie

Suriname en Brazilië hebben op donderdag 20 januari 2022 het verbreden van de gebieden waarop de twee landen met elkaar samenwerken, besproken. Dit is de rode draad geweest tijdens de bilaterale gesprekken die in de Banquet Hall van hotel Torarica tussen president Chandrikapersad Santokhi en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro gevoerd werden. De bilaterale ontmoeting is op presidentieel niveau vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), legt uit dat er tussen de twee landen al veel jaren een goede en enorm nauwe relatie bestaat op het stuk van technische samenwerking. Er worden in Suriname verschillende projecten gefinancierd door de Braziliaanse autoriteiten. “Een aantal van die projecten willen we verbreden alsook het aantal gebieden waarop we samenwerken”, aldus minister Ramdin. Hij noemt ICT en cyber security – waar de Brazilianen veel ervaring meehebben – als gebieden die de Surinaamse regering wenst toe te voegen. Daarnaast gaat het ook om het intensiveren van de samenwerking op het stuk van defensie alsook justitie en politie.

Minister Ramdin: “De samenwerking op het gebied van defensie bestond reeds jaren, we activeren het weer.” Verder is de samenwerking met het bedrijfsleven, als nieuw gebied, ook deel geweest van de gesprekken. De bewindsman geeft aan dat onder meer Petrobras, reeds commerciële activiteiten met Staatsolie ontplooit. De Braziliaanse onderneming heeft interesse in enkele aardolieblokken voor de kust van Suriname voor aardoliewinning.

Een voornaam gesprekspunt is het bevorderen van de handel tussen de twee landen. Brazilië heeft met een bevolking van 214 miljoen zielen een enorme markt, waarvoor het Surinaamse bedrijfsleven gestimuleerd moet worden. De staatshoofden hebben zich verder gebogen over het verbeteren van de luchtvaartroutes en een intensievere samenwerking tussen de luchtvaartautoriteiten. Het bezoek van Bolsonaro wordt afgesloten met een informeel diner aangeboden door president Santokhi.

| cds | Door: Redactie