• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname, Brazilië en Guyana komen consultatiemechanisme overeen

| cds | Door: Redactie

Suriname, Brazilië en Guyana hebben afspraken gemaakt voor een consultatiemechanisme. Dit gebeurde op donderdag 20 januari 2022 tijdens het trilateraal gesprek tussen de staatshoofden van de drie landen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan dat er een aantal zaken besproken zijn die strategische waarde hebben. Tijdens het trilateraal gedeelte, dat zich ontpop heeft tot een interessante discussie, hebben de drie staatshoofden diverse vraagstukken besproken.

Zij werden daarbij vergezeld door diverse vakministers. Onder aanvoering van president Santokhi zijn er een aantal afspraken gemaakt. “Een van de afspraken is dat er een consultatiemechanisme komt tussen de drie landen, waarbij Frans-Guyana mogelijk als toehoorder ook mee zal participeren”, zegt minister Ramdin. Dit coördinatieplatform zal gemanaged worden door de ministers van buitenlandse zaken van de drie landen. “De bedoeling is dat wij binnen zes maanden met een agenda komen, welke in detail besproken kan worden met de presidenten. De agenda zal zaken omvatten die de regeringsleiders reeds hebben bediscussieerd”, benadrukt de regeringsfunctionaris. Er is gedelibereerd over verscheidene onderwerpen zoals; investeringen, het milieu, veiligheid en de olie-en gassector.

Minister Ramdin geeft aan dat behalve een agenda het ook in de bedoeling ligt om over zes maanden een strategische visie te hebben voor wat betreft het grensgedeelte tussen Suriname, Guyana en Brazilië. “Tot op dit moment moet ik meegeven dat het allemaal positieve, uitermate en vruchtbare gesprekken zijn die de samenwerking naar een hoger niveau zal tillen”, accentueert de BIBIS-topman.

| cds | Door: Redactie