• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse schakers trachten ratingspunten te verhogen op olympiade

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “Suriname kan een prijs winnen in een bepaalde categorie,” laat de huidige dameskampioen schaken Catherine Kaslan weten vanuit Chennai, India. Suriname staat op de 44e schaakolympiade op de 123e plek bij de mannen en 109e plek bij de vrouwen met elk zes punten uit zeven ronden. Kaslan heeft op het toernooi aan zes wedstrijden deelgenomen, waarvan ze drie gewonen heeft en drie verloren.   

Voor Kaslan is het een eer om Suriname bij de schaakolympiade te vertegenwoordigen. Ze zegt dat elke schaker erover droomt om naar de schaakolympiade te gaan, waar de beste spelers van de wereld het tegen elkaar opnemen.  “Het mooie van het toernooi is dat je je ratingspunten kan verhogen, titels kan behalen en jouw niveau kan verbeteren,” zegt Kaslan. 

Minpunt

Het minpunt dat het team nu ervaart is dat het zich niet genoeg heeft kunnen voorbereiden op weg naar de olympiade toe. De tijd tussen heropstart van de schaakactiviteiten in Suriname en het toernooi in India was kort waardoor zij niet genoeg konden trainen. Maar er zijn voor Kaslan en haar team genoeg kansen op het toernooi. “Als je tegenstander een hogere rating heeft en je speelt remise of wint dan gaan jouw ratingspunten wel omhoog.” 

Het niveau is heel hoog op een olympiade, want een land stuurt altijd zijn beste schakers. Tijdens de wedstrijden wordt er ook streng opgelet dat er niet oneerlijk wordt gespeeld. “Hiermee houdt de anti-cheatingsofficer zich bezig die een speler van top tot teen scant, waarbij die geen horloge, mobiel, pennen, fototoestellen of laptops bij zich mag hebben. Verder worden de spelers in de gaten gehouden door de arbiters,” zegt Kaslan. Zij zegt verder dat de gespeelde partijen worden genoteerd tijdens een wedstrijd. Daardoor kan een speler na de wedstrijd zien waar de fouten zijn gemaakt. 

Het niveau is heel hoog op een olympiade, want een land stuurt altijd zijn beste schakers

Het was een vermoeiende reis van meer dan veertig uren om in Chennai aan te komen. De reis ging van Paramaribo naar Amsterdam, Mumbai en dan naar Chennai. Aangekomen op de airport van Chennai kreeg het hele schaakteam een mala (bloemenkrans/ketting) om de hals als teken dat zij welkom zijn in India. Het team kwam op woensdag 27 juli aan in Fairfield bij Marriot Chennai. De volgende dag was de openingceremonie van het toernooi. Alle teams werden vervoerd met bussen en behandeld als celebrities. “Mensen stonden aan de kant van de weg en juichten ons toe, ook onder veel belangstelling van de pers”, zegt Kaslan. Rosangela Dos Ramos, secretaris van de Surinaamse Schaakbond zegt dat er foto’s en opnames werden gemaakt door de pers en ook door de aanwezige bevolking. “Er waren ook activiteiten langs de weg zoals tazza optredens. Schakers werden ook gevraagd om handtekeningen uit te delen aan de belangstellenden,” zegt Dos Ramos. 

Openingsceremonie

De openingsceremonie zelf was prettig met typische Indiase dansen, thema’s en optredens.. “Alleen op de terugweg was het heel chaotisch wat betreft busvervoer, we moesten meer dan twee uren wachten om terug vervoerd te worden naar ons hotel. De schakers hebben tot nu toe hun uiterste best gedaan om te winnen. Maar je weet dat de andere landen met hun beste spelers op het toernooi zijn en ook niet willen verliezen.”

Vandaag wordt de achtste speelronde voortgezet. Suriname komt bij de vrouwen uit tegen Lebanon en het mannenteam komt uit tegen Oman. Er rest dan nog een speelronde op de olympiade.  

| de ware tijd | Door: Redactie