• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse schaakteams verliezen van Costa Rica en Zuid-Afrika

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — De Surinaamse schaakteams hebben maandag het in de tiende speelronde van de Olympiade in Chennai, India niet kunnen bolwerken tegen Costa Rica en Zuid-Afrika. De mannen incasseerden een 0-4 nederlaag tegen het Midden-Amerikaans land, dat hoger gerangschikt is met een gemiddelde rating van 2.211. En de vrouwen een 1-3 nederlaag tegen Zuid-Afrika.

Op bord 1 speelde Dewperkash Gajadin tegen Mauricio Arias. Gajadin, die met wit speelde, was niet opgewassen tegen deze internationaal meester en moest binnen vier uren opgeven. Viresh Giasi speelde tegen David Cabezas. Hij kwam in tijdnood en speelde hierdoor een verkeerde zet waarmee hij

zichzelf in de vingers sneed.

Ook Romario Sanches kon in zijn partij tegen Gabriel Chavez geen vuist maken. Roger Matoewi probeerde de eer te redden voor Suriname. Maar zijn plan mislukte, waarvan zijn Costaricaanse tegenstander Eugenio Miranda gretig  gebruik maakte om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Nog hoop

Bij de vrouwen wist alleen Catherine Kaslan haar partij winnen en wel tegen Nicky February. Victoria Kaslan verloor tegen Chloe Badenhorst. Door dit verlies kan Kaslan kan over twee jaren weer proberen kans te maken op de women-Fide-meester-titel. Op bord 3 en 4 speelden verloren respectievelijk Joelle Wijnhard en Shefali Creebsburg van Rebecca Selkirk en Denise Bouah.

Dinsdag is de elfde en tevens laatste ronde van het toernooi. De vrouwen komen dan uit tegen Lesotho en de mannen tegen Somalië. Marlon Kaslan, voorzitter van de Surinaamse Schaak Bond, zegt dat er nog hoop is dat Imaan Kalidjo en Shefali Creebsburg bij een overwinning een titel behalen. Die van kandidaat-meester en vrouwen-kandidaat-meester. “We streven natuurlijk om binnen de 100 te vallen bij de dames en bij de heren binnen de 110 van de ranking. Maar dat hangt allemaal af van de resultaten van de laatste wedstrijden”, aldus Kaslan.

| de ware tijd | Door: Redactie