• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Surinaamse rechtsstaat mag geen ruimte laten voor straffeloosheid'

| de ware tijd | Door: Redactie

'Surinaamse rechtsstaat mag geen ruimte laten voor straffeloosheid'

08/12/2021 22:33 - Jason Pinas

Nabestaande Henk Kamperveen, die zijn vader André verloor, legde woensdag ook bloemen bij het monument in het Fort Zeelandia. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Geeft u ons en de natie Suriname waar wij recht op hebben. Gerechtigheid en een definitief einde van het tijdperk van de straffeloosheid." Dit benadrukte een ontroerde Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982, woensdagmiddag bij de herdenking van de Decembermoorden in het Fort Zeelandia.

Volgens hem mag het moeizaam opgebouwde raamwerk van de rechtsstaat niet meer worden verbrijzeld. "De Surinaamse rechtsstaat mag geen ruimte laten voor straffeloosheid. Er is geen andere optie dan de strijd voort te zetten en zij die verantwoordelijk zijn voor deze gruweldaden de volle verantwoordelijkheid daarvoor te laten dragen", vervolgde hij.

De uiteindelijke rechterlijke uitspraak in het 8 Decemberstrafproces moet volgens Oemrawsingh onbevreesd ten uitvoer worden gelegd. Dit, zodat er een einde komt aan de angst en vrees die nu nog leeft in de maatschappij. "Er moet een definitief einde worden gemaakt aan de inzet van moord als politiek instrument", merkte de voorzitter op tegenover het publiek. In zijn voordracht riep oud-president Ronald Venetiaan de gemeenschap op om zich niet te laten intimideren en de gruwelijke moord op de vijftien mannen als motivatie te gebruiken om zich te blijven inzetten voor gerechtigheid.

Onder de aanwezigen bevonden zich behalve de naasten, ministers van het huidige kabinet en staatshoofd Chandrikapersad Santokhi. Opvallend was de afwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk en de Abop-ministers. De constante regen heeft de aanwezigen niet ervan weerhouden om kransen en bloemen te leggen bij het nationaal monument Bastion Veere 8 december 1982 in Fort Zeelandia, waar de vijftien mannen 39 jaar geleden standrechtelijk zijn geёxecuteerd.

  Tweet 

Gerelateerde artikelenGetuige gezocht voor oorlogsmisdrijven in SurinameCOMMENTAAR: Misdrijven tegen menselijkheidTerechte bezorgdheid of klassenjustitie?COLUMN: ZwijgadviesCOMMENTAAR: Krom rechtssysteem Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie