• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse organisaties toch uitgenodigd door premier Rutte om mee te praten over vorm slavernijexcuses

| dagblad suriname | Door: Redactie

Twee kritische Surinaamse organisaties die zich bezighouden met slavernij blijken afgelopen dinsdag een uitnodiging van het Nederlands kabinet te hebben ontvangen om mee te denken over de geplande Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. Dat bevestigen ze vandaag, donderdag 1 december, aan de nieuwswebsite NU.nl. 

De uitnodiging is op 11 november ondertekend door premier Mark Rutte. De genodigden mogen op 8 december aanwezig zijn op persoonlijke titel. Het overleg is in het Catshuis, de ambtswoning van de premier in Den Haag.

De voorzitters van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden bevestigen aan NU.nl pas dinsdag een uitnodiging

te hebben gekregen om online aanwezig te zijn. De Nederlandse ambassadeur in Suriname heeft ze uitgenodigd.

NRCS-voorzitter Armand Zunder en voorzitter Johan Roozer van het comité gaan met hun organisaties overleggen of ze op de uitnodiging ingaan. “We weten nog niet eens wat de agenda is op 8 december”, aldus Roozer. 

Zowel NRCS als het Comité uitten eind november stevige kritiek op de plannen van Nederland om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden van ons land. Het kabinet wil die dag in zeven voormalige koloniën tegelijk excuses maken. Roozer en Zunder vonden dat Nederland de vorm en inhoud van de excuses op eigen houtje en gehaast doordrukte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties coördineert de excuses voor het slavernijverleden.

| dagblad suriname | Door: Redactie