• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse geboorteakten vóór en dóór het publiek online gezet

| waterkant | Door: Redactie

Vanaf afgelopen dinsdag 30 mei staat het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname online op de website van het Nationaal Archief Suriname. Het gaat om geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921. Hiermee wordt het veel eenvoudiger voor mensen met voorouders in Suriname om hun familiegeschiedenis uit te pluizen.

Publicatie was alleen mogelijk dankzij de steun en inzet van honderden vrijwilligers die samen ruim 63.000 geboorteakten hebben ingevoerd in een database.

Veel mensen met Surinaamse familie keken uit naar dit moment, want tot nu toe is voorouderonderzoek in Suriname een moeizame zoektocht die

vaak dood loopt omdat veel bronnen slecht bereikbaar zijn. Sinds 2017 werkt de Historische Database van Suriname en de Cariben aan de online publicatie van bevolkingsarchieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

In 2018/2019 werden de Surinaamse slavenregisters al online gepubliceerd. Met de Burgerlijke Stand wordt het mogelijk om de levens van de Surinaamse inwoners na de slavernijperiode te onderzoeken. Dat betekent dat ook Surinamers met voorouders die als contractarbeiders uit India, Indonesië of China kwamen meer te weten kunnen komen over hun familiegeschiedenis.

De Historische Database Suriname is een samenwerking tussen de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Publicatie van de Burgerlijke Stand is mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung en het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).

| waterkant | Door: Redactie