• maandag 20 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Studenten kritisch over benoemingsbeleid president

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Surinaamse studenten in Nederland hebben in het Nederlandse televisieprogramma College Tour ongezouten kritiek geleverd op het benoemingsbeleid van president Chan Santokhi. Er werd onder andere kritiek geleverd op de echtgenote van de president, die meerdere functies bekleed als first lady. Ook werd kritiek geleverd op vicepresident Ronnie Brunswijk wiens broer en kinderen zijn geaccommodeerd binnen het overheidsapparaat.

“Dat vertrouwen gaat dan toch langzaam op die manier verloren?”, vroeg student Ferayed Hok aan president Santokhi die te gast was in College Tour. Het programma is dinsdag uitgezonden op de Nederlandse televisie en gaat viraal op sociale media.

Santokhi zei dat hij het benoemingsbeleid zeker gaat verbeteren als uit evaluaties blijkt dat dit een punt van kritiek is. De president zei dat hij beleid afkeurt waarin slechts familie en vrienden worden benoemd. “Dat is niet het beleid dat we voeren.” Volgens Santokhi krijgen alle Surinamers een kans binnen de overheid. 

Een andere student zei dat president Santokhi aan nepotisme doet. Het ging hierbij om de echtgenote van de president die een functie heeft op het Kabinet van de President. Santokhi zei dat zijn vrouw Mellisa geen formele functie heeft. “Als het volk vindt dat het niet zo moet en ze alleen de rol van first lady moet gaan vervullen, dan is er ruimte voor discussie”, meent Santokhi. 

Niet handig
De president vindt dat vrouwen rechten hebben en niet afhankelijk moeten zijn van hun man. Santokhi benadrukt dat hij gekozen is en niet zijn vrouw. Hij zei dat ze niet in een gekozen functie zit. President Santokhi zei dat het achteraf gezien niet handig was om zijn vrouw een functie te geven. “Uit evaluatie is gebleken dat dat een kritiek is, namelijk het benoemingsbeleid en dat gaan we aanpakken”, aldus president Santokhi. 

De president zei hij dat het benoemingsbeleid op de agenda staat van de regeringstop. Als bepaalde besluiten teruggedraaid moeten worden, dan moeten we dat doen, stelt president Santokhi.

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie