• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Strategie voor local content kan impact hebben'

| de ware tijd | Door: Redactie

'Strategie voor local content kan impact hebben'

09/05/2022 05:50 - Ivan Cairo

AWJ-minister Mac Andrew (derde vanuit rechts) met vertegenwoordigers van de vakcentrales. Foto: AWJ  

PARAMARIBO - Het Guyana-basin wordt wereldwijd beschouwd als één van de hotspots als het gaat om exploratie en exploitatie van olie en gas na de vele ontdekkingen in Guyana en Suriname. De vraag die regelmatig wordt gesteld in Suriname is wat het effect van deze ontdekkingen zal zijn op het lokale bedrijfsleven. In dit kader wordt de formulering van een local content-strategie heel belangrijk genoemd en wordt gewezen naar Guyana dat sinds eind december de Local Content Act 2021 heeft. Echter, die wet lijkt in strijd met bepalingen van het herziene Verdrag van Chaguaramas, dat de Caricom Single Market and Economy (CSME) vestigde.

Verwacht mag worden dat dit ter sprake zal komen tijdens vergaderingen van regeringsleiders, inclusief in juli, wanneer Suriname het voorzitterschap van de Caribische Gemeenschap overneemt van Belize. Maar volgens Steven Mac Andrew, die intussen een kleine drie weken minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is, kan een goede local content-strategie zeker vruchten afwerpen voor ondernemerschap en economische bedrijvigheid in Suriname. Hij heeft jarenlang gewerkt bij het Caricom-secretariaat, met name de CSME Unit op Barbados waar hij was belast met de uitvoering van het beleid over personenverkeer en vestiging van geschoolde arbeid.

Over de Guyanese wet, bekeken vanuit een CSME-perspectief, stelt hij dat belangrijk bij de herziening van het Caricom-verdrag was het opheffen van restricties op het recht van vestiging, dienstverlening en vrij verkeer van kapitaal en personen. Ook was belangrijk dat de fundamentele principes, zoals niet-discriminatie op basis van nationaliteit, moesten worden gewaarborgd. Dit was nodig zodat Caricom burgers vrijelijk konden genieten van de toegekende rechten.

Elk land moest een programma opstellen om restricties op te heffen. Tijdens dit proces konden lidlanden evenwel aangeven of zij bestaande beperkingen wilden blijven hanteren om bijvoorbeeld een sector of lokaal ondernemerschap te beschermen. Echter, de meeste landen hebben hun markt volledig opengegooid en uitzonderingen zijn slechts gemaakt op bepaalde gebieden. Belize bijvoorbeeld had gevraagd om het handhaven van een restrictie op touroperators.

Mac Andrew werd gevraagd of Guyana en Suriname restricties hebben gehandhaafd op de olie- en gasindustrie, wat nu bevorderlijk kan zijn voor een local content-strategie of wet. "Van belang in de context van de local content-discussie is dat toen de restricties werden opgeheven, dit onderwerp helemaal niet actueel was, dus ik verwacht niet dat Guyana of Suriname hierop restricties heeft. Dit betekent voor ons land dat in de te ontwikkelen local content-strategie er geen discriminatie mag plaatsvinden tussen Surinaamse en Caricom bedrijven, omdat er sprake is van een single market."

Lees het volledige artikel in de Ware Tijd van maandag

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOMMENTAAR: Local contentDA 91 ‘Local Content wetgeving vereist nationale visie’Suriname voorziet boorplatforms van voedsel en drankDuur prijskaartje aan certificering olie- en gassectorBedrijfslevenorganisaties benadrukken belang local content-strategie Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie