• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Straatverkopers kranten gaan door zware tijden

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - "Ik ga pas weg als de kranten op zijn. Soms is dat om één of twee uur ’s middags, terwijl ik hier dan al vanaf vier uur in de ochtend zit. Vroeger was ik al om acht uur door al mijn kranten en kon ik naar huis." Het zijn zware tijden die krantenverkoopster Rita Moti doorstaat. Zij zit al ruim 35 jaar met haar krantenkraampje op de hoek van de Van Idsingastraat en Kwattaweg.

Vroeger verkocht Moti met gemak zo'n duizend kranten per dag, zegt zij. Vandaag de dag met pijn en moeite haalt ze de tweehonderd nog niet eens. Maar ze houdt van het werk. "Ik zit, zweet niet en verkoop", zegt zij. "De klanten komen een praatje maken. Bovendien geeft het me veel vrijheid. Ik heb geen baas die me zegt wat te doen."

Klanten hebben haar laten weten dat ze een krant niet echt meer willen kopen, omdat ze het nieuws op Facebook of andere socialemediakanalen al hebben vernomen, vertelt zij. Ook zijn de supermarkten een ware concurrent geworden, omdat zij aan hun toonbank kranten te koop aanbieden.

Robert Kapel verkoopt al 25 jaar zijn kranten. Eerst in de Stoelmanstraat en nu in de Henck Arronstraat. In goed of slecht weer, want hij moet zijn geld verdienen. "Het is niet makkelijk. De verdiensten zijn de laatste jaren achteruit gegaan. Soms sta ik tot drie uur in de middag." Vroeger verkocht hij alleen de Ware Tijd.

Met dagelijks een verkoop van ruim tweehonderd stuks was hij spekkoper. Vandaag de dag per twee dagen verkoopt hij tussen de 75 en honderd kranten. "Maar klanten gunnen me soms wat extra's bijvoorbeeld als ik jarig ben, geven ze een fooi voor een cadeautje. Dat is toch aardig?!"

Lees meer: Straatverkopers kranten gaan door zware tijden - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2022/05/07/straatverkopers-kranten-gaan-door-zware-tijden/#ixzz7SfTKrjMk

| de ware tijd | Door: Redactie