• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Steeds meer groene stroom in het binnenland

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Samuel Wens 

Boven-Suriname — Na vier maanden in het donker te hebben gezeten hebben de dorpen Dawme en Stonhuku aan de Surinamerivier in het district Sipaliwini, sinds kort weer elektriciteit. De tien jaar oude lichtaggregaten waren door de vele draaiuren afgeschreven.

Technisch en bedrijfsmatig was het niet meer verantwoord ze te gebruiken, ze zijn vervangen door twee nieuwe 38 KVA generatoren, legt Siegfried Forster uit. Hij is hoofd van de Dienst voor de Elektrificatie Voorziening (DEV). De tijd dat monteurs op en neer moesten tussen Paramaribo en de dorpen om de vanwege ouderdom uitgevallen machines weer aan de praat

te krijgen is voorbij, bevestigt Forster. 

“Het idee is om uiteindelijk te stoppen met fossiele energie en over te stappen naar groene stroom”

De hoofdkapiteins Alfred Amoisi en Hendrik Fedrici van respectievelijk Dawme en Stonhuku zeggen in afzonderlijke gesprekken dat de bewoners van de twee dorpen verheugd zijn. Amoisi geeft aan dat er nu een frisse wind waait door het gebied. Doordat er elektriciteit is kunnen de bewoners waaronder de schoolkinderen ’s avonds ook studeren en de winkeliers kunnen hun zaak langer open houden.

Inplaats van elfuur s’avonds gaan de dorpsverlichtingen met de gloednieuwe machines om twee uur in de ochtend uit, staat vermeldt op de Facebookpagina van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). “Nu speelt dit geval van een verouderde machine zich nog af in het dorp Kambaloewa met duizend inwoners”, weet Forster. “Daarom staat in de planning ook een generator voor dat dorp”, zegt hij aan dWT.

Zonne-energie

De energievoorzieningen in het binnenland van Suriname, met meer dan 135 dorpen, is een verantwoordelijkheid van DEV een dienst van het ministerie van NH. De dienst voert het uitgestippelde beleid uit. Alle dorpen in het Boven-Surinamegebied beschikken over een lichtaggregaat. Er zijn meestal twee medewerkers van DEV aanwezig in elk dorp.

Ze zorgen voor het beheer, operationeel houden en onderhoud van de machines en ook voor elektriciteitsaansluitingen aan de woningen, aldus Forster. Hij weet dat er momenteel een solar project in uitvoering is om tien dorpen vanaf Ginginstonu tot en met Nieuw Aurora van zonne-energie te voorzien.

Ook op stapel staat een andere zonne-energie project in de negen dorpen vanaf Botopasi tot en met Tu Maipa. “De plek waar de panelen op Botopasi zullen komen te staan wordt reeds schoon gemaakt. Het idee is om uiteindelijk te stoppen met fossiele energie en over te stappen naar groene stroom”, laat Forster optekenen.

| de ware tijd | Door: Redactie