• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Standbeeld Cyrill Daal geplaatst bij andere grote strijdmakkers

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het standbeeld van voormalige vakbondsleider Cyrill Daal staat nu op het Pater Weidmanplein aan de dokter Sophie Redmondstraat. Zowel het bestuur van de Moederbond, de directie van Assuria, als de familie van wijlen Daal is het erover eens dat het monument een betere en openbare plaats verdient.

Na afstemming met het directoraat Cultuur en de commissie Monumentenzorg is er besloten om het beeld te positioneren op het Weidmanplein. Op die plek staan al beelden van andere grote vakbondsleiders, onder wie Fred Derby en Hendrik Sylvester. Voorheen stond het standbeeld van Daal op het terrein van het Algemeen Verbond van Vakbewegingen

in Suriname (AVVS De Moederbond) aan de Jagernath Lachmonstraat.

Waardering

Donderdag vond er een ceremonie plaats om de relocatie van het standbeeld te herdenken. Carmen Daal, dochter van de overleden vakbondsleider, toonde zich ingenomen met de openbare plek die het standbeeld van haar vader heeft gekregen. Ze beschouwt dat als een waardering voor de strijd die hij heeft geleverd voor de werkende klasse.

Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond, en Mario Merhai, CEO van Assuria, zijn ervan overtuigd dat met de nieuwe plek voor het standbeeld de naam van deze vakbondsleider niet zal vervagen in de Surinaamse geschiedenis. Het monument is vervaardigd door de gerenommeerde kunstenaar Erwien de Vries en is van hoogstaande kunstwaarde.  

Sociaal dialoog

Ook minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken vindt dat met de relocatie de waardering voor deze grote vakbondsleider beter tot zijn recht zal komen. Dit, vooral gelet op zijn bijdrage aan het vakbondswezen en aan verbetering van het welzijn van de werkende klasse in Suriname. Hij merkte verder op dat het standbeeld van Daal nu staat bij andere strijdmakkers uit de vakbeweging.

De bewindsman greep deze gelegenheid aan om het belang van sociale dialoog te benadrukken. Hij verwees naar het concept van Decent Work, waaraan de sociale partners zich hebben gecommitteerd. Mac Andrew haalde verder aan dat hij vrijwel elke maand om de tafel zit met Ravaksur om arbeidsaangelegenheden te bespreken om zodoende middels overleg en samenwerking de issues aan te pakken. 

| de ware tijd | Door: Redactie