• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsraad nog in discussie over nieuwe NV Staat

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Binnen de Staatsraad zijn er al twee vergaderingen gewijd aan de machtigingswet en de akte voor de oprichting van Suriname Investment Enterprise NV, die in de plaats van NV New Surfin moet komen. Starnieuws verneemt dat er veel vragen zijn over de inhoud. Het bedrijfsleven, de vakbeweging en diverse politieke partijen hebben moeite met een aantal bepalingen. De ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking), Armand Achaibersing (Financiën & Planning) en deskundigen hebben vrijdag de vraagpunten aangehoord.

Er is intussen een tweede versie ingediend van de machtigingswet en de akte bij de Staatsraad. Maandag zal de Staatsraad verder vergaderen over dit onderwerp. In het weekend worden nog vragen doorgestuurd naar de ministers. Staatsraadsleden vinden dat alle zaken goed geregeld moeten worden voordat advies wordt uitgebracht aan president Chan Santokhi. Er is ook geopperd om de NV bij wet op te richten, zodat het niet mogelijk is om bij presidentiële akte veranderingen door te voeren. Diverse voorstellen die gedaan zijn, zullen verder worden besproken.

In de concept machtigingswet is aangegeven dat het noodzakelijk is dat de Staat een naamloze vennootschap opricht. Het doel is om activiteiten te ontplooien gericht op het mobiliseren en aantrekken van investeringskapitaal voor de uitvoering van projecten en programma's. Dit ter bevordering van duurzame sociaaleconomische ontwikkeling, ter versterking van de monetaire stabiliteit van de Staat en van de economische weerbaarheid van de Staat en financiële instellingen.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie