• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsolie spekt staatskas na stijging omzet en winst

| de ware tijd | Door: Redactie

Staatsolie spekt staatskas na stijging omzet en winst

06/05/2022 18:01 - Van onze redactie

De raffinarderij van Staatsolie te Tout Lui Faut. Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - Staatsolie heeft het boekjaar 2021 afgesloten met een omzet van 558 miljoen US dollar en de staatskas met 186 miljoen US dollar gespekt. “In de economisch uitdagende tijden is de bijdrage aan de staatskas belangrijk”, meldt Staatsolie in een persbericht. Het gaat om een ‘geconsolideerde omzet’ (inclusief die van dochterondernemingen) en een stijging van ongeveer 31 procent vergeleken met het jaar daarvoor (428 miljoen US dollar).

De winst van Staatsolie vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijving en afboekingen is uitgekomen op 387 miljoen US dollar, een toename van 22 procent ten opzichte van 2020. De winst voor aftrek van belastingen nam met 114 procent toe tot 212 miljoen US dollar. 

Staatsolie heeft kunnen profiteren van de stijgende prijzen voor ruwe olie. De gemiddelde referentieprijs voor een vat (159 liter) Saramacca Crude was 70 US dollar, terwijl dat in 2020 44 US dollar was. Staatsolie streeft er continu naar te blijven in de categorie van 'lage-kostprijsolieproducenten', "zodat de bestaanszekerheid van het bedrijf niet in gevaar komt bij sterke prijsdalingen".

Daarnaast zorgen de investeringen in goud voor "enige diversificatie en een positieve bijdrage aan de balans". In 2021 werd een gemiddelde goudprijs van 1,798 US dollar per troy ounce (31,1 gram) genoteerd. Een bescheiden stijging ten opzichte van 2020 toen dat 1,770 US dollar was. 'Alle productiedoelstellingen gehaald'

"Alle productiedoelstellingen werden gehaald en goede financiële resultaten", aldus Staatsolie. De jaarrekening over het boekjaar 2020 werd donderdag goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders. De afdracht aan de staatskas bestaat uit belastingen, dividend en royalty's en is 44 procent hoger dan was gepland. Ook Staatsolie heeft de gevolgen gevoeld van de Covid-19-pandemie en de economische situatie in Suriname en de wereld. "Om die het hoofd te bieden zijn de afgelopen twee jaren maatregelen getroffen en gedisciplineerd uitgevoerd."

Staatsolie produceerde in 2021 ongeveer 2,98 miljoen vaten aan gasoline en diesel en 1,79 miljoen vaten aan bitumen en stookolie. Dochteronderneming Staatsolie Power Company zorgde voor opwekking van ruim tachtig procent van de behoefte aan elektriciteit door Suriname. In de Afobakawaterkrachtcentrale is 1,1 miljoen megawattuur (MWh) opgewekt, dat is 174.000 MWh meer dan gepland. Hierdoor bespaarde de overheid ruim 20 miljoen US dollar op haar energierekening. Dochterbedrijf GOw2 Energy heeft zijn marktaandeel behouden en "het hele jaar door de brandstofvoorziening aan de Surinaamse consument gegarandeerd".

Voor de komende vijf jaar heeft Staatsolie de strategische doelstellingen bijgesteld. Het bedrijf wil meer aandacht besteden aan de offshore ontwikkelingen. Vorig jaar is vanwege de "goede vooruitzichten" gestart met het traject voor de financiering voor deelname in de eerste ontwikkeling in het diepzeegebied. Hieraan kan door Staatsolie tot twintig procent worden deelgenomen. In maart werd de overeenkomst getekend met een combinatie van banken voor de wijziging en verlenging van de huidige lening. "Hiermee is een stevige basis gelegd voor financiering van Staatsolies deelname aan productie-ontwikkelingen in het diepzeegebied."

  Tweet  Gerelateerde artikelenDeelname Shell in Block 5 via ‘farm-out’Raffinaderij Staatsolie drie weken uit bedrijfStaatsolie werkt samen voor verkenning shallow offshore gebiedStaatsolie sluit uitdagend boekjaar 2020 met winst af Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie