• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatshuishouden draait 'nog steeds' op leningen

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Lees ook: Financiënminister Achaibersing: De Ware Tijd verwart samenleving met misleidende kop

Staatshuishouden draait 'nog steeds' op leningen 23/02/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin  

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi zou met grote tegenzin aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben toegegeven dat de regering wel degelijk leningen heeft genomen bij lokale banken. Dit is gedaan om het financiële huishouden te kunnen bekostigen en overheidssalarissen uit te kunnen betalen.

Op meerdere momenten heeft het staatshoofd beweerd dat de regering door prudent beleid uit eigen middelen onder meer de overheidssalarissen heeft uitbetaald. Echter, het Financieel- en Vermogensbeheeragentschap (EMFI) in Londen, Verenigd Koninkrijk onthult in een rapport over Suriname het tegendeel. In het document worden in hoofdlijnen de onderhandelingen tussen de regering en het IMF om te komen tot een herstructurerings- en herstelplan voor Suriname besproken.

De onderhandelingen zouden zijn vastgelopen omdat het IMF het been stijf houdt over het loslaten van de wisselkoers en de 'onrealistische begroting' van de regering. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, door de Ware Tijd geconfronteerd met het EMFI-rapport, kent de bron van de informatie, die door het agentschap wereldkundig wordt gemaakt, niet. Volgens hem zijn de onderhandelingen niet vastgelopen. De bewindsman ontkent de in grafieken en tabellen opgenomen cijfers over de financiële en monetaire situatie niet en zegt dat dit de koers is, die is aangeven op de beurs van de twee Oppenheimer-leningen.

"Dit is openbaar. Wij zijn maatregelen aan het inzetten om de koers naar beneden te brengen en vervolgens te managen." De bewindsman bevestigt de leningen van enkele miljoenen bij lokale financiële instellingen, zoals banken. Het gaat volgens hem om 32 miljoen US dollar. "Er is vanaf augustus geen additionele lening genomen. De schuld zal wel toenemen als de rente niet kan worden betaald, maar dan is het geen nieuwe lening." Volgens hem heeft hij het parlement al ingelicht over de leningen die in het EMFI-rapport worden besproken.

EMFI stelt dat met het verhogen van het leningenplafond monetaire financiering heeft plaatsgevonden. Het agentschap beweert dat door het vastlopen van de gesprekken tussen de regering en het IMF, de door schuldeisers toegezegde schuldherschikking en uitstel van aflossing van schulden van de twee Opperheimer-leningen, op de helling is gekomen. Het EMFI-rapport, dat in lijn met eerdere IMF-rapportages prognoses maakt, voorspelt dat onder de huidige omstandigheden de wisselkoers op de vrije markt verder omhoog zal gaan en dat de Surinaamse dollar verder zal devalueren.

De regering wordt wel gecomplimenteerd voor haar goede wil om fiscale maatregelen aan te kondigen en transparanter te zijn in haar beleid. Maar dat kan niet worden gezegd van het monetaire beleid dat volgens EMFI door het IMF wordt gezien als "weinig verschillend" met dat van de regering-Bouterse. Intussen heeft Santokhi tegenover de Communicatiedienst Suriname gezegd dat in geval de regering en IMF er niet uitkomen er alternatieve maatregelen zijn om het land uit de financiële crisis te redden. Hij noemde onder meer het aantrekken van investeringen en het nemen van de juiste fiscale maatregelen.

Minister Achaibersing zegt dat bij elke onderhandeling het kan gebeuren dat er geen overeenstemming wordt bereikt. "Wij zullen geen maatregelen accepteren waarvan het volk de dupe wordt. Wij hebben geloof in een overeenkomst met het IMF, maar wij kunnen het beste bepalen wat goed of niet goed is voor ons. Daarom is het plan een Surinaams plan." EMFI, in 2016 opgericht door onder meer Engelse en Pakistaanse economen en fiscaal juristen is op de internationale kapitaalmarkt erg actief.

Vanuit zijn kantoor in het financiële centrum in Londen worden financiële producten ontwikkeld voor en diensten verleend aan grote bedrijven, financiële instituten en landen. Al vanaf haar beginperiode produceert EMFI analyses over lidlanden van het IMF. Volgens een bron in Londen, waar navraag is gedaan over het bedrijf, zal er officieel nooit een link zijn met het fonds. "Het moet als normaal worden gezien dat het IMF zich distantieert van de EMFI-publicatie, maar het is opvallend dat de feitelijke informatie in het landenrapport haarscherp aansluit en in lijn staat met het beleid van het IMF", zegt de bron tegen de Ware Tijd.   Tweet  Gerelateerde artikelenOnderhandeling met IMF duurt langerKapitaalmarkt voorzichtig positief over gesprekken Suriname en IMFBousaid: 'We zijn door het oog van een naald gekropen''Er wordt een spookbeeld van IMF gecreëerd'Meerderheid vakbeweging niet gekend bij IMF-besprekingen Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie