• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STAATSHOOFD ZAL VERZOEK SLM NAAR 2 MILJOEN PER MAAND BESTUDEREN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De regering zal het verzoek van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), voor een maandelijkse subsidie van 2 miljoen USD per maand, bestuderen.

In zijn herstelplan stelt de nieuwe directeur, Paul de Haan, het geld nodig te hebben om het staatsbedrijf draaiende te houden totdat zij in staat is haar eigen operationele kosten te dekken. De SLM hoopt een jaar lang deze tegemoetkoming te ontvangen. President Chan Santokhi is niet onwelwillend tegenover het verzoek, maar is ook niet van plan om ‘zomaar’ 24 miljoen USD aan een noodlijdende SLM te geven. “SLM heeft een financieringsplan. Dat wordt gepresenteerd, en dan zullen we kijken waarom ze zoveel geld nodig hebben en of dat redelijk en billijk is”, zegt Santokhi.

Er zal heel wat moeten gebeuren om de SLM uit de rode cijfers te halen. De geaccumuleerde schuld van ruim 100 miljoen USD dient afgelost te worden, maar ook de verliezen moeten overslaan naar winst. Het wordt geen makkelijke job en daarvan is de president zich bewust. Tegelijkertijd verwijst hij naar voorbeelden in de wereld waar luchtvaartmaatschappijen zichzelf hebben kunnen redden door de handen in eigen boezem te steken. Dit zal ook bij de SLM moeten gebeuren. “Om dit bedrijf weer gezond te maken met rationalisatie, met bezuiniging, maar ook met een stukje doorlichting: wat moet bij SLM blijven? Moet de keuken blijven? moeten hotelfaciliteiten blijven? moet de toeristische faciliteiten blijven? hoeveel toestellen moeten nog blijven voor SLM? Gaan we alles verkopen? Gaan we naar lease?”

Allemaal vragen die beantwoord dienen te worden door de top van de SLM. Een proactieve houding zou volgens het staatshoofd ook zijn dat er vanuit de SLM-top er duidelijk voorzieningen (deels) worden ingeleverd door de bedrijfstop, zoals dat bij andere maatschappijen in de wereld is gebeurd.

UNITEDNEWS

 

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie