• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Staatsgevaarlijke’ activiste Asawini toch Suriname uitgezet

| de ware tijd | Door: Redactie

door Jason Pinas

PARAMARIBO — Advocaat Derrick Veira heeft de uitzetting van activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg niet kunnen stuiten. Ze is woensdag, na een gesprek met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, met de meeste spoed het land uitgezet. Via Albina werd de mensenrechtenactiviste naar Frans-Guyana overgebracht. Dit nog voordat Veira, samen met zijn collega’s Justina Eduards en Arjan Ramlakhan, een kort geding daartegen had ingediend.

Alle drie advocaten zijn verbaasd over deze werkwijze van de regering. Echter, ze voelen zich niet uit het veld geslagen. Veira verzekert dat ze alle rechtsmiddelen zullen aanwenden om deze case aan te vechten. Welke

strategie zal worden gevolgd wil de raadsman nog niet prijsgeven.

Intussen heeft ook het kabinet van granman Albert Aboikoni der Saramaccaners zich gemengd in deze kwestie. In afzonderlijke brieven aan De Nationale Assemblee en de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan wordt gevraagd om hulp zodat Edenburg weer op vrije voeten komt. Naar de Ware Tijd verneemt heeft de ambassadeur schriftelijk gevraagd om duidelijkheid aan minister Alber Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Of de bewindsman al heeft gereageerd op dit schrijven is niet duidelijk.

Edenburg is zondag in verzekering gesteld op verdenking van diefstal en bedreiging. Nadat ze bij haar voorgeleiding werd vrijgesproken door de rechter-commissaris, werd ze in vreemdelingenbewaring genomen omdat ze illegaal in het land was. Haar verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, waarover ze sinds 2012 beschikte, is maandag onmiddellijk ingetrokken door Amoksi. De reden voor de intrekking is omdat ze in de ogen van de regering een gevaar vormt voor de staat.

| de ware tijd | Door: Redactie