• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STAAT LIEP JAARLIJKS 130 MILJOEN USD MIS UIT HOUTSECTOR

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De staatskas is de afgelopen jaren voor zeker 130 miljoen USD benadeeld vanwege slechte controle op de exploitanten van houtconcessies.

Dit stelt president Chan Santokhi. Er is een speciale commissie ingesteld die ervoor moeten zorgen dan deze belastingmiddelen naar de staatskas vloeien. De “Vliegende Brigade” moet volgens het staatshoofd corrigeren wat onder de vorige regering verzuimd is te doen.

Strengere controle zal de staatskas flink moeten spekken.

Tegelijkertijd zijn de belastingen voor hout- en goudexploitatie verhoogd. “De resultaten zijn nu al merkbaar, want de belastinginkomsten uit de houtexport is aan het stijgen. Gelden die bestemd waren voor het volk van Suriname, werden weggesluisd”, meent de president. Hij vraagt zich af waarom de vorige regering de noodzakelijke maatregelen niet trof, terwijl er dringende behoefte was een extra inkomsten. “Dat kon al die tijd ook. Je had geen ingewikkelde wetten nodig, maar gewoon een team erop zetten en aanpakken. Dat kan nu wel. Deze gelden gaan terugvloeien naar het volk van Suriname”, zegt de president.

Naast het verhogen van de belastinginkomsten uit de goud- en houtsector, zijn er ook maatregelen getroffen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. Er zal milieuvriendelijk en duurzaam gewerkt moeten worden op de goudvelden en bij de bosbouw. De aangepaste regels zijn reeds besproken met de belanghebbenden, en die hebben zich constructief opgesteld.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie