• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

SRD 54 miljoen extra belasting op begroting vanwege voorzitterschap Caricom

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in februari 2022 president Chandrikapersad Santokhi geadviseerd om het voorzitterschap van Caricom voor 1 of 2 jaar uit te stellen en dat weer op te pakken zodra wij uit de huidige financieel-economische crisis zijn.

Hoewel de president niet rechtstreeks hierop heeft gereageerd heeft hij duidelijk gemaakt dat hij zijn rol in de regio zo belangrijk vindt en dat het net zo gemakkelijk samen gaat met het in ons land leiding geven aan het herstructureringsproces.

Er werd betoogd dat het voorzitterschap vooral door technische mensen van het Caricom secretariaat zou worden ingevuld en absoluut geen extra belasting voor het Staatshoofd zou zijn.

Uit de begroting van het kabinet van de president voor 2022 blijkt dat president Santokhi maar liefst SRD 54 miljoen gaat uitgeven aan geplande buitenlandse reis – en verblijfskosten. Daar zit geen enkele specificatie noch toelichting bij.

Na enig speurwerk wordt duidelijk hoe het reisschema van de president er als gevolg van zijn voorzitterschap eruit zou kunnen zien.

Op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan namelijk diverse buitenlandse reizen opgenomen “ter ondersteuning van de president” namelijk:

• Reguliere Presidentiele Vergadering Mercosur;

• Reguliere Presidentiele Vergadering ALADI;

• Presidentiele Summit CELAC;

• Prime Ministers Sub–committee Meetings on CSME / Tourism / Reparations;

• Special Emergence Meeting of the Conference of Heads of Government of the Caricom;

• ACS Summit of Heads of Government 2022.

Op dit lijstje ontbreekt de reeds afgelegde reis naar Belize voor de International Staatshoofdenconferentie van februari en een ingelaste meeting in de marge van de De-risking conference in Barbados in april.

Deze vergaderingen zou de president aan de vicepresident of waarschijnlijker aan de minister van Buitenlandse Zaken kunnen delegeren als hij geen voorzitter van Caricom zou zijn.

Van januari – juni 2022 is Santokhi Inkomend Voorzitter, van juli – december is hij voorzitter en van januari – juni 2023 Uitgaande Voorzitter van de Staatshoofden van Caricom.

Daarnaast is er ook de “Regular Meeting of the Conference of the Heads of Governments of Caricom”. Dit betreft echter geen buitenlandse reis, want het wordt begin juli 2022 in Suriname gehouden. De kosten hiervan zijn apart begroot op SRD 1 miljoen.

Benadrukt wordt dat dit slechts de Caricom-agenda is. Mogelijk dat er nog meerdere reizen op de agenda staan. Vorig jaar was de jaarvergadering van de Verenigde Naties heel belangrijk, waarom zou het dit jaar minder belangrijk zijn?

Ook was de COP-vergadering in Glasgow van cruciaal belang, waarom zou het milieuvraagstuk dit jaar minder belangrijk zijn?

Indien er geen calamiteiten zijn, zal de president alleen maar uit hoofde van zijn Caricom-functie gedurende dit jaar 8 keer uitlandig zijn, hetgeen de samenleving per trip gemiddeld ruim SRD 7 miljoen gaat kosten.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie