• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spik en span voor nieuw schooljaar

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld  Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — “We moeten creatief met de schoolbenodigdheden omgaan, want ook schoolspullen zijn heel duur geworden.” Sjarienna Oostburg, die de leiding heeft op de Sint Gertrudisschool, heeft maandag haar eerste personeelsvergadering gehouden, voordat op 3 oktober het nieuwe schooljaar begint.

Leerkrachten krijgen deze week de tijd om hun lokalen in orde te maken en een klassenindeling te maken. “We hebben besproken hoe we het schooljaar gaan beginnen. De ouders mogen zich bij afzetten van hun kind voorstellen aan de klassenjuf. Dat was vorig jaar vanwege Covid-19 totaal anders.”

“Nieuwe schriften zijn duur, dus zullen we soms gewoon in

nog niet volle schriften verder moeten gaan. We moeten er rekening mee houden”

Dure schoolspullen

Ook de schoonmakers zijn vanaf vorige week begonnen met hun werk om het schoolgebouw er weer spik en span te laten uitzien als de leerlingen met volle moed en uitgerust beginnen aan het nieuwe studiejaar. “Het is veel werk. En als we niet vorige week waren begonnen, zouden we niet op tijd klaar zijn.”

Oostburg heeft de leerlingen gemist. “Sommigen kwam ik soms tijdens de vakantie nog tegen. Dat was leuk.” Ze is blij dat het schooljaar kan beginnen, maar het zal niet makkelijk zijn, want schoolspullen zijn heel kostbaar geworden. “Nieuwe schriften zijn duur, dus zullen we soms gewoon in nog niet volle schriften verder moeten gaan. Vermelden dat het een ander jaar is. We moeten er rekening mee houden.”

Er wordt ook geschrobd en geboend op BO Maretraite. De wanden worden afgenomen, tafeltjes en stoeltjes opgefrist, de vloeren van de klaslokalen geveegd en gedweild. Hoofdschoonmaakster Marlene Wagiman heeft vier krachten tot haar beschikking. “We zijn maandag begonnen. Eenieder doet vier lokalen. Ik heb de kinderen gemist. Ik vind het leuk dat ze na zoveel weken weer komen.”

Handen tekort

Lisette Rellum, hoofdschoonmaakster op de OS Gijsbertus, heeft het tegen twaalf uur ’s middags net erop zitten. Ze heeft nog een hele week om de boel in orde te maken. “We hebben meerdere dagen om alles goed schoon te krijgen. Tijdens de vakantieperiode hielden we het wel om de ene dag bij, maar nu volgt de echte grote schoonmaak met zes tot zeven personen.”

Ook tijdens het schooljaar houdt ze alles in orde, alleen dreigt er een personeelstekort. “Er gaan mensen met pensioen en het is een grote school met veel leerlingen, dus komen we misschien handen tekort.” Alles wordt aangepakt van de toiletten tot aan de klaslokalen. “Want de kinderen moeten op een frisse school beginnen.”

Marinelle Esajas van de Wenzelschool heeft haar schoonmaakploeg paraat om flink te bezemen en wassen. “We hebben de hele week hiervoor uitgetrokken, want het moet grondig. Ook de school- en lesmaterialen nemen we af.” Esajas was ondanks de vakantie soms op school te vinden. “Er blijven altijd wat klusjes en organisatorische werkzaamheden te doen. En je wil dat de school een kindvriendelijke en leuke omgeving is, dus daar hebben we ook aan gewerkt. Ik heb de kinderen zeker gemist en kijk maandag naar hen uit.”

| de ware tijd | Door: Redactie