• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spijtbetuiging slavernijverleden Nederland op 19 december

| de ware tijd | Door: Redactie

Van onze redactie

PARAMARIBO — De Nederlandse staat gaat op 19 december op acht plekken in de voormalige koloniën excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Zo meldden verschillende media in Nederland, nadat het NOS als eerste hierover publiceerde. Verschillende bronnen zouden hebben bevestigd dat een aantal leden van het Nederlandse kabinet zullen worden uitgestuurd om de spijtbetuigingen aan te bieden. Dezelfde dag zal premier Mark Rutte in Nederland excuses aanbieden.

Eerder deze maand werd al bekend dat de spijtbetuiging zou komen, wat in het teken moet staan van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij in de voormalige koloniën. Een delegatie

van de Nederlandse Tweede Kamer die in augustus een oriëntatiebezoek aan Suriname had gebracht heeft het kabinet geadviseerd met de excuses te komen.

Ook premier Rutte die in september een bezoek had gebracht aan Paramaribo scheen tijdens zijn verblijf in Paramaribo te zijn bijgedraaid. Eerder liep hij niet echt warm van het idee om gauw excuses te maken over het slavernijverleden. Hij verklaarde tijdens het bezoek dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het slavernijleed.

Weerwind naar Suriname

In Suriname zal minister Weerwind van Rechtsbescherming de excuses aanbieden aan. Ook staatssecretaris Van der Burg (Aruba), minister Van Gennip (Bonaire), staatssecretaris Van Huffelen (Curaçao), staatssecretaris Van Rij (Sint-Eustatius), staatssecretaris Van Ooijen (Saba) en minister Kuipers (Sint-Maarten) worden op pad gestuurd.

Behalve de spijtbetuigingen gaat Nederland ook 200 miljoen euro steken in een fonds dat projecten zal financieren die het bewustzijn over het slavernijverleden moet vergroten. Over eventuele herstelbetalingen aan de vroegere koloniën is tot nu toe geen woord gezegd. Eerder deze maand zei Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, dat de excuses de voorloper zijn om uiteindelijk te komen tot het plegen van herstelbetalingen door Nederland.

| de ware tijd | Door: Redactie