• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spannende slotfase in nationaal schaakkampioenschap

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Shaïef Chashawa, Pratul Panchoe, Jason Yeung en Viresh Giasi spelen vrijdag de barrage tijdens om het nationaal schaakkampioenschap 2023. Zondag zijn ze in het denksportcentrum na de laatste speelronde allen geëindigd met tien competitiepunten, nadat ze van hun tegenstanders wonnen.

Chashawa bond een sterk spelende Ky-Mani Wijnhard pas na zes uren spelen aan de zegekar. Na afloop zei hij vermoeid te zijn en de barrage niet dezelfde dag te willen spelen. “Ik kan nu niet spelen, omdat ik mentaal moe ben. Ik kijk er wel naar uit.”

“Het zullen de kleinste foutjes zijn die maken of

je kampioen wordt of niet”

Chashawa heeft eerder kunnen winnen van Giasi en Panchoe, terwijl het remise werd tegen Yeung. Hij is duidelijk ietwat zenuwachtig, maar blijft positief. “Tegen iedereen is het moeilijk spelen. Ik zal alles op alles zetten. Ik kan je een keer winnen, maar ik weet dat je de volgende keer optimaal ready bent.”

Hij is gemotiveerd om kampioen te worden van Suriname om zich te bewijzen aan de pupillen aan wie hij schaakles verzorgt. “Ik wil hen laten zien dat ze les krijgen van een kampioen. Ik geloof in mezelf, maar het zullen de kleinste foutjes zijn die maken of je kampioen wordt of niet. Ik blijf sowieso oefenen, want ik vind dat ik nog niet ben waar ik moet zijn”, aldus Chashawa.

Onwel

Giasi lichtte de wedstrijdleiding na de winst op Frank Lo Kim Lin in dat hij zich niet goed voelde. Hij verklaarde zich tijdens het verloop van het toernooi meerdere keren duizelig te hebben gevoeld. Hetzelfde overkwam hem vorig jaar tijdens de schaakolympiade in India. “Ik vind het jammer dat zoiets gebeurt. Het uitstel is in het voordeel van de rest, maar in mijn nadeel. Eerder heb ik gezegd dat ik de barrage vandaag wilde spelen, maar wat niet kan, kan gewoon niet.”

In zijn 22-jarige schaakcarrière heeft hij nooit de nationale titel gewonnen. Hij is wel vier keer op de tweede plek geëindigd en heeft vijf keer deelgenomen aan een Olympiade. Giasi denkt dat het schaakminnend publiek hem de titel gunt. “Het is moeilijk, maar als ik kijk naar de spelers vind ik dat Jason veel kans maakt om kampioen te worden.”

Hij vindt dat hij de titel al had moeten hebben veiliggesteld. “Bij de verliespartij tegen Panchoe en Chashawa voelde ik me ook duizelig. Ik heb al een check-up gedaan, de arts zegt dat ik een tekort heb aan suiker. Dus ik moet goed bewapend komen met drank tijdens de barrage.”

Mentaal goed voorbereiden

Panchoe heeft er tegen Shatish Lautan geen gras over laten groeien en pakte de broodnodige winst om zich te plaatsen voor de barrage. “Ik heb alles op alles gezet en hoopte op een misstap bij de anderen. Nu de barrage vrijdag is heb ik tijd om te oefenen. Het wordt heel erg moeilijk, maar ik zal me mentaal goed voorbereiden.”

Yeung heeft van zijn schaakleraar Roger Matoewi kunnen winnen. Matoewi, die ogenschijnlijk iets te veel alcohol had gedronken, maakte zich niet druk om de wedstrijd. “Ik heb de hele wedstrijd gelachen, omdat Roger soms niet wist of hij moest spelen. Voor mij is het goed dat we vrijdag de barrage spelen. Ik zal me ook goed moeten voorbereiden. Het wordt sowieso spannend”, aldus Yeung.

| de ware tijd | Door: Redactie