• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SpaceX-ruimtetoeristen na drie dagen terug op Aarde

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Voorlezen

Inspiration4 crew Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux en Chris Sembroski, op hun eerste dag in de ruimte. (Foto's: SpaceX via Reuters)

Vier ruimtetoeristen aan boord van de SpaceX Inspiration4-missie zijn gisteren, zaterdag, veilig geland voor de kust van Florida. Ze hebben de allereerste driedaagse missie in een baan om de aarde zonder professionele astronauten aan boord voltooid.

Het hitteschild van de SpaceX Dragon-capsule zorgde ervoor dat het bestand was tegen de afdaling, voordat het werd afgeremd door vier grote parachutes en vervolgens net na 19.00 uur lokale tijd in de oceaan neerkwam. Dat was te zien in een live videofeed van het bedrijf.

De terugkeer uit de baan werd gevolgd door een duik in de atmosfeer van de aarde die wrijvingswarmte opwekte die de temperatuur rond de buitenkant van de capsule deed stijgen tot 1.927 graden Celsius. De vliegpakken van de groep, gemonteerd op speciale ventilatiesystemen, waren ontworpen om ze koel te houden als de cabine opwarmde.
Een SpaceX-boot haastte zich om de capsule op te halen en de vier uit het vaartuig te halen.

"Dat was een geweldige rit voor ons, en we zijn nog maar net begonnen", zei miljardair-zakenman Jared Isaacman, die de reis betaalde, vlak na de landing vanuit de capsule.

SpaceX, het particuliere raketbedrijf opgericht door Elon Musk, de CEO van Tesla's elektrische autofabrikant, leverde het ruimtevaartuig, lanceerde het vanuit Florida. Het ruimtevaartuig werd vanaf het hoofdkantoor van het bedrijf in een buitenwijk van Los Angeles ingevlogen.

Isaacman betaalde een onbekend bedrag voor alle vier stoelen op de missie. Hij selecteerde drie anderen om zich bij hem te voegen: geowetenschapper en voormalig NASA-astronautkandidaat Sian Proctor (51), arts-assistent en overlevende van botkanker bij kinderen Hayley Arceneaux (29) en ruimtevaartdata-ingenieur en luchtmachtveteraan Chris Sembroski (42).

Isaacman bedacht de vlucht in de eerste plaats om het bewustzijn en donaties te vergroten voor een van zijn favoriete doelen, St Jude Children's Research Hospital, een toonaangevend centrum voor kinderkanker in Memphis, Tennessee, waar Arceneaux een patiënt was en er nu werkt.

De Inspiration4 crew op zijn eerste dag in de ruimte. (Foto: SpaceX via Reuters)
Nadat de groep medische controles op zee had ondergaan, werd ze per helikopter teruggevlogen naar Cape Canaveral, waar ze woensdag is vertrokken.

Twee rivaliserende operators, Virgin Galactic en Blue Origin, ontwikkelen ook ruimtetoerisme, met hun respectievelijke oprichters, miljardairs Richard Branson en Amazon-oprichter Jeff Bezos, die elk meegaan voor de rit.

Die suborbitale vluchten, die enkele minuten duurden, waren korte sprongen vergeleken met de drie dagen in een baan om de aarde van Inspiration4.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie