• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Soepe Koese heeft steun Suriname nodig

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Ik doe het niet voor mij alleen’

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — “Ik doe het niet voor mij alleen, maar voor Suriname. Ik hoop daarom dat wij steun zullen krijgen vanuit de samenleving.” Dat zei Soepe Koese maandag tijdens zijn eerste persconferentie na terug keer van de Arnold Classics die de vorige maand in Sevilla, Spanje werd gehouden. De Surinamer die in zijn gewichtsklasse eerste werd, heeft als doel gesteld om de volgende maand kampioen te worden tijdens de Mr and Mrs Elite Pro World Showdown Bodybuilding, die van 17 tot en met 20 november in de Verenigde Arabische Emiraten worden gehouden. 

Koese

en zijn manager Jerry Finisie hopen dat Soepes uitzonderlijke prestatie op Sevilla zal maken dat hij genoeg steun zal krijgen om zich op een adequate manier voor te bereiden. Samen met Earnie Eenig, voorzitter van de Surinaamse bodybuilding and Weightlifting Bond (SBWB), gaven zij allemaal aan hoeveel middelen een bodybuilder nodig heeft om zich geconcentreerd te kunnen voorbereiden en af te vaardigen.  

“Koese is niet blijven zitten en is keihard door blijven trainen. Hij is een doorzetter”

Steun van vrienden

“Er gaat veel financiën mee gepaard”, werd benadrukt. Zo heeft Koese tijdens de voorgaande wedstrijden zijn salaris volledig hieraan moeten besteden. Dat was bij lange niet genoeg, maar met steun van enkele vrienden en zijn coach Hans Djarkasi hebben zij het toch kunnen bolwerken. Vermeldenswaard is dat de coach steeds uit eigen middelen zijn reizen heeft bekostigd. En dat waardeert Koese volledig, omdat hij zonder de steun van de coach waarschijnlijk niet tot deze prestaties kon komen. “Elke sporter heeft een coach nodig om je wakker te houden, te corrigeren en op alle andere zaken te letten die jij over het hoofd ziet”, maakt de bodybuilder duidelijk.  

Koese hoopt dat Djarkasi deze keer niet in eigen zak hoeft te gaan en roept de samenleving en de verschillende instanties op om hun bijdrage te leveren. De atleet wijst erop dat hij altijd met een minimale selectie afreist, maar dat in feite een volledige selectie ideaal zou zijn. Volgens Eenig moet de begroting deze week op tafel liggen bij de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en dat de overheid haar bijdrage zal leveren.

Volle ondersteuning

Finisie wil niets besparen om Koese op het WK te krijgen. “Ik mag u nu al zeggen dat Koese aanwezig zal zijn”, maakte hij duidelijk. De manager heeft al plannen hoe dit te doen en verwacht de volle ondersteuning van het Surinaams publiek. Koese zei dat hij ook daar zal schitteren en dat de investering niet voor niets zal zijn. “Mi o tron kampioen drape baka”, zegt hij vastberaden.  

Koese, die in 2007 met bodybuilding begon, heeft uiterste inspanning geleverd om te komen waar hij nu is. “Hij heeft heel hard aan de weg getimmerd”, vertelt Finisie. De bodybuilder heeft in loopbaan nationaal en internationaal maar aan liefst twintig wedstrijden meegedaan voordat hij 2019 zijn ‘pro card’ behaalde. Vanwege de Coronapandemie deed hij daarna voor twee jaren niet mee aan wedstrijden.

“Maar Koese is niet blijven zitten en is keihard door blijven trainen. Hij is een doorzetter. Hij is thuis en bij vrienden met weinig equipment door blijven trainen”, onthult Finisie. Daardoor kon hij zo hard gaan toen de competities weer werden hervat. Zo werd hij eind juli tweede op Sint-Maarten. Daarna eindigde hij ook als tweede op Barbados en vervolgens kampioen op de Arnold Classics.  

Elite Pro

Met de tweede plek op Sint Maarten kwalificeerde Koese zich tevens voor alle wedstrijden van de International Federation of Bodyibuilding and Fitness. Daar kreeg hij gelijk de uitnodiging voor de Elite Pro-wedstrijden in de VAE. In Sevilla werd de bodybuilder uitgenodigd voor de Elite Pro Diamond Cup in Portugal die op 26 en 27 november worden gehouden. Koese gaat daarna met vakantie tot het einde van het jaar.     

Hij is een zeer gedisciplineerd en voorbeeldige sporter met een grote wilskracht. “De discipline en de toewijding hebben ertoe geleid dat Koese vandaag hier mag aanzitten als onder andere de kampioen van de Arnold Classics”, loofde Eenig de bodybuilder. Bij de bond zijn zij zeer ingenomen met de resultaten van Koese, omdat hij een ambassadeur is. Hij is een groot voorbeeld voor andere sporters. “Met hard werken, goede discipline en toegewijd zijn kun je het plafond van jouw sport bereiken en dat heeft Soepe Koese nu al deels bereikt”, benadrukt Eenig.

| de ware tijd | Door: Redactie