• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SOCIOLOGEN ZIEN KANSEN VOOR SURINAME EN HAITIAANSE DOELGROEP

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: De socioloog Fidelia Graand Galon

De socioloog Fidelia Graand Galon vertelt dat we met de Haïtiaanse toestroom rekening moeten houden met de ontwikkeling van de landbouw, aangezien de marrongemeenschap ook landbouw doet.

Volgens de socioloog is een goed beleid op dit gebied noodzakelijk. De socioloog noemt de ontwikkeling dat Haïtianen voor buitenlandse grondbezitters in het binnenland in dienst zijn. Surinamers zouden “vooral in de landbouw niet meer happig zijn”. Niet alleen in marrongebied werken Haïtianen, ook in het westen van Suriname worden zij ingehuurd om aan landbouw te doen, vaak op landbouwgronden in het district Saramacca.

Georganiseerd

Deze groep heeft vanaf juli 2017 een eigen markt, de Haïtiaanse markt, officieel ‘Mâche Unité, Eenheidsmarkt’ genaamd. “Bovendien hebben de Haïtianen zich verenigd en bieden zij hun producten, vaak beneden kostprijs, aan opkopers” licht Graand Galon toe. De groente op deze markt is vaak voordeliger geprijsd, iets dat vanaf het begin al min of meer was aangekondigd door voormalig districtscommissaris, Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost.

“Mensen die roepen dat de Haïtianen banen inpikken moeten zich afvragen of zij bereid zijn om het werk te doen voor het bedrag dat de Haitianen dat willen doen” zegt Graand Galon.

Daarom ziet zij als oplossing dat dit soort zaken via wetgeving geregeld worden. “Tot nu toe is er op dit gebied vrijwel geen beleid ontwikkeld. De ministeries van Landbouw Veeteeld en Visserij en Buitenlandse zaken moeten deze zaken regelen want de Haïtianen zitten meer in de agrarische sector. Je ziet ze vrijwel niet in de goudbusiness”.

Joan Watkin

Socioloog Joan Watkin stelt dat het beleid van de overheid erop gericht moet zijn om het bevolkingsaantal te vergroten. “We zijn met slechts 500.000 inwoners qua oppervlakte 4x zo groot als Nederland met 17 miljoen inwoners. “We hebben voldoende ruimte om meer mensen te accomoderen” merkt Watkin op.

Zij ziet door onze kleinschaligheid belemmeringen voor het opgang brengen van onze productie. Het aantrekken van investeerders verloopt ook moeizaam. Watkin ziet daarom als oplossing dat de overheid zich richt op schaalvergroting. “Vanuit het overheidsbeleid zullen er binnen specifieke branches naar behoefte mensen toegelaten moeten worden, waarbij ICT, onderwijs en productie bijzondere aandacht moeten krijgen.

Haïtianen zijn veelal landbouwers. Ze moeten daarvoor ingezet worden”. Om dit te realiseren ziet de socioloog als oplossing het toepassen van integratieprogramma’s, die ontwikkeld moeten worden.

Zij noemt een participatietraject en een inburgeringsplicht als onderdelen van zo een ontwikkelingsproces.

Watkin concludeert dat Suriname meer mensen nodig heeft, maar dat de structuren hiervoor in orde gemaakt moeten worden. Ze wijst op een scherpe controle die nodig is om niet iedereen zomaar toe te laten en is van mening dat schaalvergroting een voordeel kan zijn voor Suriname.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie