• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘SLM wil massaal afvloeien met regeling vrijwillig vertrek’

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

‘SLM wil massaal afvloeien met regeling vrijwillig vertrek’

03/05/2021 22:59 - Van onze redactie

 

PARAMARIBO - Op sociale media circuleert een interne mededeling van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) waarin personeelsleden de mogelijkheid wordt aangeboden om vrijwillig met ontslag te gaan. Ook is er een optie voor zij die met vervroegd pensioen willen.

Volgens bronnen binnen de SLM gaat het om een officiële bekendmaking, die voor de nodige opschudding heeft gezorgd. Naar verluidt vinden de medewerkers de regeling niet aantrekkelijk. Maandag verkondigde de huidige SLM-directeur Paul de Haan nog tegenover de Ware Tijd dat afvloeien van personeel nu niet aan de orde is. Het zou volgens hem gaan om een grote SLM-familie waarbij iedereen input kon geven om het bedrijf te redden.

In de circulaire aan het personeel wordt duidelijk gemaakt dat het zwemmen of verzuipen is voor het staatsbedrijf, waarbij er met passen en meten wordt geprobeerd de SLM boven water te houden gedurende deze financiële crisis. SLM heeft een schuld van ruim honderd miljoen US dollar. Daardoor moeten er "drastische maatregelen" worden getroffen "indien wij SLM van faillesment willen behoeden".

Alvast wordt in het vooruitzicht gesteld dat er voor een "significant deel" van de medewerkers "collectief ontslagvergunning" zal worden aangevraagd. Als voorloper daarvan kunnen medewerkers vrijwillig uit dienst treden. Eén van de opties is de "vrijwillige vertrekregeling (VVR)", waarbij er vier categorieën zijn (tot en met vijf dienstjaren, 6-10 dienstjaren, 11-20 dienstjaren en 21 dienstjaren en meer). Het personeel heeft tot 14 mei de kans te reageren, waarna de VVR op 1 juni ingaat.

Voor personeel dat al 55 jaar oud is, bestaat de "vervroegde uitdiensttreding (VUT)", waarbij het dienstverband op 1 juni wordt beëindigd. Deze groep komt in aanmerking voor de zogenoemde 'VUT-uitkering', die gelijk is gesteld aan 55 procent van het basisloon. Deze twee regelingen zijn "een deel van de maatregelen die wij moeten treffen om de bestaanszekerheid van de SLM enigszins veilig te stellen", aldus De Haan in de circulaire.

  Tweet  Gerelateerde artikelenSLM-directeur De Haan mag formeel aan de slagSLM-kist aan de ketting wegens betalingsachterstandDirecteur zwijgzaam over gezondmaken SLMBond SLM gelooft in 'tweede kans' national carrierCOMMENTAAR: Erop of eronder Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie