• donderdag 29 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SLM–directeur de Haan onder vuur bij spoedvergadering met personeel  

| de ware tijd | Door: Redactie

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Directeur Paul de Haan van de SLM is woensdag zwaar onder zwaar vuur komen te liggen tijdens een spoedmeeting met het personeel, die om twaalf uur was begonnen. De directeur ging met een presentatie en toelichting in op schandalen die de afgelopen dagen de publiciteit hebben gehaald ten aanzien van het noodlijdende staatsbedrijf. In een eerder gesprek tussen De Haan en het bondsbestuur zou ook het eventueel neerleggen van zijn functie ter sprake zijn gekomen.

Heet hangijzer is het contractueel aantrekken van een in Nederland gevestigd advocatenkantoor waarbij Prenobe Bissessur belangen heeft

Heet hangijzer is het contractueel aantrekken

van een in Nederland gevestigd advocatenkantoor waarbij Prenobe Bissessur belangen heeft. Bissesur is directeur van de Deviezencommissie en tevens adviseur van het ministerie van financiën en Planning.  De overeenkomst die SLM is aangegaan met Bissesssur en Co heeft kwaad bloed gezet bij de bond en het personeel.

De bond die hiervan niet op de hoogte was, stelt vragen naar het hoe en waarom. Het contract en de bedragen, die intussen zijn uitgelekt, is onacceptabel voor de bond het personeel. Zij kunnen zich niet ermee verenigen dat de noodlijdende SLM, waarvoor zij zoveel moeten opofferen, het advocatenbureau een honorarium betaald van 355 euro per uur, naar Nederlandse maatstaven.

Juridische afdeling buitenspel

De Haan heeft het personeel meegedeeld dat het contract is aangegaan om de belangen van het personeel te behartigen, als onderdeel van het herstelplan van de SLM. Volgens de directeur is het geld niet alleen voor Bissessur, maar voor het gehele advocatenbureau. Op vragen waarom de interne juridische afdeling van de SLM niet is betrokken, zegt de Haan dat dit niet is toegestaan. Volgens hem kan juridisch niet meer worden afgeweken van het contract met het advocatenbureau. “Het is vooral voor het behoud van de arbeidsplaatsen binnen de SLM.”

Ook over het herstelplan zijn veel vragen gesteld. De Haan ontkent dat slechts een paar personen van het management en het SLM-bestuur inzage erin hebben gehad. Hij weigert, niet voor de eerste keer, de bond en personeel inzage daarin te geven. Op de vergadering zijn slechts enkele slides vertoont die onderdeel zijn van het plan. Volgens de Haan is het niet verstandg het plan volledig voor te leggen aan de bond en het personeel.

De Haan heeft op de vergadering ook uitgehaald naar Leo Brunswijk, lid van de raad van commissarissen bij de SLM. Volgens de directeur zou Brunswijk misinformatie naar buiten hebben gebracht en voor onnodige ruis hebben gezorgd. De vergadering, die voor het personeel nogal onbevredigend was, is intussen afgelopen. De Haan zei dat hij weg moest voor een andere dringende vergadering. Vernomen wordt dat de bond zich zal beraden over wat zij van hem hebben vernomen.

| de ware tijd | Door: Redactie