• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Slechts een kleine groep kan nog een wagen kopen’

| de ware tijd | Door: Redactie

Autoverkoop dropt met ruim de helft

Tekst Valerie Fris

PARAMARIBO — “De auto-import in Suriname is met zestig procent teruggelopen als gevolg van onder meer de instabiele koers van de Surinaamse dollar en de oorlog in Ukraïne”, zegt Satjendew Jainath, voorzitter van de Vereniging van Auto-importeurs in Suriname aan de Ware Tijd. Hierdoor worden veel mensen gedupeerd omdat ze niet (meer) in staat zijn een auto te kopen. Dat terwijl veel Surinamers zijn aangewezen op eigen vervoer omdat het openbaar vervoer niet zo veel voorstelt.

Kostprijsverhoging

“Als de wereldeconomie verandert dan wordt ook de import van auto’s getroffen”, vertelt Jainath. “De prijzen bij de

Japanse leveranciers en de vrachttarieven zijn omhooggeschoten. Betaalde je vroeger voor een Toyota Vitz 800 US dollar aan vrachtkosten, tegenwoordig is dat al 2.500 US dollar en het gaat intussen richting drieduizend dollar”, schetst hij hoe het eraan toe gaat.

“De automarkten willen hun geld en zijn er niet op uit een auto terug te nemen die inmiddels ook al in waarde is gedaald”  

Los van de gestegen kostprijs voor een auto moet ongeveer zestig procent invoerrecht worden betaald op de CIF (kostprijs, verzekering en vracht). “Ondernemers in Suriname ondervinden er last van want een paar jaar terug kon je nog 1.500 US dollar winst maken. Nu is dat 600 US dollar want voor een kleine auto kan je geen te hoge prijs vragen, want wie gaat die kopen?”, vraagt Jainath retorisch.

Verhoogde prijzen betekenen dat importeurs veel meer moeten investeren, terwijl de verkoop en winst dalen. Jainath merkt ook dat gebruikte auto’s die lokaal verkocht worden duurder zijn worden. “Door vooral sociale media kan men makkelijk nagaan wat de auto’s bij de automarkten kosten en aan de hand daarvan bepaalt men een prijs.” De krant nam de proef op de som en kwam inderdaad bijvoorbeeld op Facebook een Toyota Rav, bouwjaar 2001, tegen voor 4.900 US dollar.

Invoerrecht

Wat auto-importeurs ook dwars zit is het hoge invoerrecht op auto’s. Jainath noemt dit een van de grote inkomstenbronnen van de overheid. Ze heft bijna zestig procent zonder één cent te investeren. Op een auto van 10.000 US dollar ‘verdient’ de overheid al zesduizend dollar. Als het voertuig is ingeklaard moet de autoverkoper nog nagaan of er geen mankementen zijn die verholpen moeten worden. Een nevenvoordeel van auto-import is werkgelegenheid die ontstaat onder andere bij carwashes, onderdelenwinkels en pompstations.

Een ander zorgpunt voor autohandelaren is dat door de economische situatie in het land kopers minder goed in staat zijn om de aflossing te voldoen. “Bij de automarkten gaat het er niet om auto’s terug te halen; ze willen hun geld. Het voertuig is immers ook in waarde gedaald. Wat dat betreft gaan wij er anders mee om dan de banken die bij een betalingsachterstand zonder pardon beslag laten leggen.”

Jainath vertelt dat automarkten veel inspelen op de economische situatie met versoepeling. Zo kan de aflossingsperiode verlengd worden, waardoor de klant per termijn minder hoeft af te lossen. Aan de ene kant wil de koper zijn auto niet kwijt en aan de andere kant wil de verkoper zijn geld; dus kiezen partijen voor een middenweg. Aangezien een auto nu erg duur is geven mensen voorrang aan hun dagelijkse basisbehoefte. “Slechts een kleine groep die het nog vrij goed heeft kan nog een wagen kopen, zoals enkele mensen uit de middenklasse, ondernemers en mensen die in de hout- en goudsector werken.” Overigens wordt ook deze groep getroffen door allerlei maatregelen van de overheid, weet Jainath.

Economie dollariseren

Een uitdaging voor de automarkten is ook dat zij geen US dollars kunnen storten op een rekening, omdat de herkomst van het geld onduidelijk is, zo stellen de banken. Een mogelijkheid waarvan gebruik gemaakt wordt is dat de autohandelaar een betrouwbare relatie het geld op diens valutarekening laat storten en die maakt het vervolgens over op de rekening van de autohandelaar.

Jainath legt hij dat indien de autoverkopers op deze manier (‘buiten’) hun dollars willen giraliseren, zij vier tot zes procent kosten moet betalen en die worden doorberekend naar de klant. Dus voor een auto van 10.000 US dollar moet vier- tot zeshonderd extra worden neergeteld. “Ik hoop van harte dat de overheid er wat aan doet zodat wij ook onze valuta normaal kunnen storten”, zegt Jainath.

Hij pleit daarom voor de dollarisering van de economie. “Aangezien veel goederen in dollars zijn geprijsd kunnen wij gewoon alles delen door twintig. De banken en cambio’s zullen een beetje verliezen, maar soms moet je even verlies lijden om iets te kunnen bereiken dat op lange termijn voordeel heeft voor het land.” De ondernemer vergelijkt de situatie met de bouw van de brug over de Surinamerivier. “Toen president Wijdenbosch de stap had genomen waren zovelen er tegen. Het heeft hem geen politiek voordeel opgeleverd, maar kijk hoeveel mensen nu dagelijks van de brug profiteren.”

| de ware tijd | Door: Redactie