• maandag 29 May 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Slavernijverleden centraal bij werkbezoek delegatie Tweede Kamer

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Een delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer is van 13 tot en met 16 augustus op werkbezoek in Suriname. De vraag of het Nederlandse kabinet excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden staat centraal bij dit werkbezoek. Delegatieleider Hagen geeft aan dat de commissie zich zal verdiepen in het slavernijverleden met name in het kader dat volgend jaar herdacht wordt dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in al zijn koloniën afschafte.

Middels een plantagebezoek, gesprekken met de Commissie Slavernijverleden en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden zal de groep proberen de balans op te maken over hetgeen speelt rond

het slavernijverleden in de Surinaamse samenleving. Dit onderzoek zal in een reisverslag aangeboden worden aan andere commissies en het Nederlandse kabinet, meldt de Communicatie Dienst Suriname.  

Volgens Hagen is een open houding erg belangrijk om zaken goed te kunnen waarnemen. “We moeten nu vooruitkijken. We moeten kijken wat er nu nodig is voor Suriname en de inwoners”, zegt de delegatieleider. Volgens haar is het belangrijk wat er over het slavernijverleden leeft in Suriname. 

De delegatie zal ook bezoeken brengen aan president Santokhi en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De Kamerleden gaan ook naar betekenisvolle plekken. Op zondag bezocht men het Fort Zeelandia, het monument van de Gevallen Helden 1902 op Mariënburg en plantage Frederiksdorp.

| de ware tijd | Door: Redactie