• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sekswerkers kiezen eerder voor overleven dan vaccinatie

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Sekswerkers kiezen eerder voor overleven dan vaccinatie

20/06/2021 18:00 - Valerie Fris

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Tania Kambel van Stichting New Beginnings/Chances for Life, die zich bezighoudt met bescherming en ondersteuning van commerciële sekswerkers, is bezorgd over de gevolgen van de Covid-19-situatie voor de doelgroep. "Meerdere van hen zijn besmet geraakt. Door de economische situatie is gezondheid niet altijd een prioriteit voor hen omdat zij dagelijks moeten zien te overleven."

Kambel stelt dat er weinig informatie over het vaccineren is. Zij hoopt binnenkort met de overheid te kunnen praten om voor de dames van plezier een programma uit te stippelen. De stichting had vorig jaar rond de tweehonderd Covid-19-besmettingen bij sekswerkers geregistreerd. "Maar vanaf begin dit jaar hebben wij het aantal niet meer kunnen bijhouden. Toen de lockdowns werden aangekondigd was er een grote trek van sekswerkers naar het binnenland omdat de clubs moesten sluiten."

Kambel maakt duidelijk dat ondanks de lockdowns het werk van de doelgroep normaal doorgaat, maar dan op een andere manier dan gebruikelijk. Ze weet ook dat de controle in het binnenland niet streng is. "Wij kregen wel de berichten dat er in een bepaald kamp verschillende besmettingen waren maar hadden geen goed zicht op hoe ze werden behandeld en het traject erna. Jammer genoeg hebben wij niet met het ministerie van Volksgezondheid over het beleid kunnen praten. Het was gewoon verboden en that's it", zegt de directeur.

Volgens haar is het gevolg van deze opstelling dat de sekswerkers zich extra blootstellen aan veel risico's en geweld, alleen om genoeg te kunnen verdienen. Kambel zegt dat de stichting geen mensen mobiliseert, maar wel probeert hen te informeren. "De keus voor wel of geen vaccinatie ligt aan henzelf. Uiteindelijk wil je niet dat mensen sterven aan Covid. Als beleid wordt uitgestippeld moet er aan verschillende dingen worden gedacht, zoals welk systeem geschikt is om hen te ondersteunen . Als ik zeg: 'ga je vaccineren, wie vangt ze dan op als zich bijwerkingen voordoen?'" vraagt Kambel zich af.

Zij wil ook graag weten hoe de sekswerkers die uit de stad naar het binnenland zijn uitgeweken, zullen worden gefaciliteerd in geval van bijwerkingen. "Wat wij wel merken is dat sommigen naar de Franse kant gaan om zich te laten vaccineren door toegang tot een ander vaccin dan AstraZenica. Sommigen zijn huiverig over dit middel. Zeker degenen die normaliter al daar naar toe gaan voor reguliere medische behandeling."

Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt dat medewerkers niet mogen vragen naar de status van een sekswerker, bijvoorbeeld of die met hiv is besmet. Zij mogen dus zelf het besluit nemen indien zij zich willen laten vaccineren. Een andere groep die aandacht behoeft zijn de dak- en thuislozen die ook gevaccineerd zouden willen worden. Ori: "Bij hen is het net iets anders want daar is er geen juridisch, maar wel een praktisch probleem." Hij geeft aan dat dit beleid moet worden bepaald door het Psychiatrisch Centrum Suriname. Ondanks meerdere pogingen is het de Ware Tijd niet gelukt om een reactie van de directeur van deze instelling te krijgen.

Om meer te bereiken voor sekswerkers werken verschillende organisaties samen. Zo hebben stichting New Beginnings/Chances for Life en stichting Liefdevolle Handen de handen ineengeslagen. Deze richt zich niet alleen op sekswerkers, maar ook op meisjes en vrouwen met hiv, met psychische en sociale problemen zoals drugsverslaafden of vrouwen die gebukt gaan onder huiselijk en seksueel geweld. Denise Blinker legt uit dat haar stichting ook benadrukt hoe belangrijk de MoHanA-regels zijn (monden neuskap dragen, handen reinigen, afstand houden). "Wij brengen ook mond- en neusbedekking en handsanitizers voor hen. Wij proberen ze ook te informeren over de vaccinatie, maar hebben zelf weinig informatie. Wij missen juiste informatie, zoals de voor- en nadelen van het vaccineren."

Blinker geeft aan dat van de sekswerkers in het algemeen 75 procent niet-ingezetene is en ook niet verzekerd. Zij hebben het zelfbeschikkingsrecht en besluiten of ze willen worden gevaccineerd. "Onze doelgroep valt onder een risicogroep omdat het onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Het ministerie van Volksgezondheid zou met ons kunnen bespreken waar de mensen naar toe kunnen gaan bij mogelijke complicaties na vaccinatie", zegt Blinker. Liefdevolle Handen probeert zich, verduidelijkt de voorzitter, toe te leggen op preventie. "We hebben een programma voor verslaafden en dak- en thuislozen, maar wij helpen ook mensen die willen stappen uit het sekswerk. Wij bieden workshops en begeleiding aan deze personen aan." Ook Blinker hoopt te kunnen samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid, zodat haar doelgroep geen vergeten groep is bij de vaccinatie.

  Tweet  Gerelateerde artikelen'Kwetsbaarheid keypopulation neemt toe'Kijken hoe te overleven in seksindustrie Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie