• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SCVU opnieuw te sterk voor De Arend

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De Sociaal Culturele Sportvereniging Uitvlugt (SCVU) is in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie opnieuw te sterk geweest voor De Arend. De tweede confrontatie tussen de twee ploegen eindigde donderdagavond in een 78-72 triomf.

De ploeg uit Uitvlugt was in de eerste ronde al met 87-71 te sterk. Het redelijk goed opgekomen publiek in de Ismay van Wilgen Sporthal genoot vooral van het spel van beide ploegen in de eerste helft waarin beurtelings de leiding werd genomen. Anfernee Dongo brak het ijs met nog 3:11 minuten in de tweede quarter.

De center maakte zes punten op

rij en hielp SCVU de kleedkamers met een 39-32 voorsprong opzoeken. De latere winnaar liep in het derde kwart verder uit. Donyell Samson maakte de SCVU-achterban wild enthousiast toen hij eerst uit een fastbreak dunk scoorde en momenten daarna een succesvolle three-pointer maakte.

Ontsierd

Het duel werd naar het einde van de derde quarter ontsierd toen de spelers Chayf Elburg (De Arend) en Ronaldinho Esajas (SCVU) met een dubbele diskwalificerende fout werden bestraft door arbiter Romero Linger. Elburg zou zijn tegenstander met nog 13.9 seconden een elleboogstoot hebben verkocht, waarna Esajas het recht in eigen handen nam en hem een trap gaf.

SCVU

ging de laatste tien minuten met een voorsprong in van twaalf punten: 59-47. Jeugdspeler Jeremy Hek opende de periode met een driepunter. Daarna zetten hij en zijn mede-jeugdteamgenoot Joshua Soesman verscheidene spelers van de ploeg uit Frimangron voor schut. Individuele acties namen de overhand bij De Arend.

De ploeg van Wilfred Zeefuik probeerde zich – ondanks gehaast spel tot missers en veelvuldig balverlies leidde – terug in de strijd te basketballen. Emile la Rose, Patrick Chesron – die hersteld is van een handblessure en weer inzetbaar was -, Enzo Zeefuik en Tariq Melcherts hielpen De Arend de achterstand tot 70-75 inlopen. Samson scoorde drie uit vier vrije worpen voordat Foetjaro Alonkoi de laatste basket scoorde voor De Arend en daarmee de eindstand op 78-72 bepaalde.

Goed op weg

Hoewel het spel van SCVU steeds beter begint te lopen, vindt Lesly Dhanradj dat zijn ploeg nog niet daar is. “We zijn wel op de goede weg”, haast hij te zeggen tegen de Ware Tijd. “Het is een lekker jong team en de samensmelting moet nog meer ingeburgerd worden.”

Hij constateert dat er nog minpunten waar te nemen zijn in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. Dat SCVU op gegeven moment afstand nam van de opponent, heeft naar zijn zeggen gelegen aan “het switchen in de verdediging. De Arend had daar niet echt een antwoord op.”

Zeefuik geeft aan de andere kant toe dat de vele individuele acties van zijn pupillen zijn team duur is komen te staan. “Aan de andere kant bleek dat de nieuwe spelers anderen vanavond ook niet ’trusten’ en meer wilden spelen met hun eigen troepen.”

Het doel was naar zijn zeggen niet persé om van SCVU te winnen, “maar gewoon beter spelen. We gaan dezelfde dingen blijven oefenen en naarmate de play-off nadert, moeten we op ons piek zijn”, aldus Zeefuik. Dongo en Samson eindigden met elk zeventien punten bij SCVU. Esajas kwam tot acht punten. La Rose werd met 24 punten topscorer bij De Arend, Alonkoi had vijftien en Elburg zeven punten.

| de ware tijd | Door: Redactie